access blurred background cable 1629299

Test av ruter

Basert på 9 eksperttester og anmeldelser.

Slik vurderte vi ruterne

En stor del av våre moderne liv kretser rundt wifi-nettverk. De fleste av oss har ett hjemme og ett på jobben, og mange av oss leter frenetisk etter nett når vi er i utlandet. Hvilken ruter du bør ha, avhenger av mange ting, inkludert størrelsen på hjemmet ditt og hva du har tenkt til å bruke nettverket til.

Vi har testet ni forskjellige modeller og vurdert dem i henhold til det følgende:

  • Wifi-standard
  • Type trådløs sikkerhet
  • Internminne og RAM-minne
  • Prosessorhastighet
  • Overføringshastighet
  • Antall frekvensbånd
  • Om ruteren har innebygd brannmur
  • Type USB-port
  • Hvor mange LAN-porter ruteren har
  • Hvor mange antenner ruteren har

Innhold

Testvinner

Vi har kåret tre testvinnere – mellomklasseruteren Synology RT2600AC blir best i test. ASUS RT-AC66U blir beste budsjettruter, og TP-Link Archer C5400 blir beste premiumruter.

94
90
87

Derfor er TP-Link Archer C5400 den beste premiumruteren

TP-Link Archer C5400, ASUS RT-AC88U og Netgear Nighthawk XR500

Derfor er TP-Link Archer C5400 den beste premiumruteren

I denne prisklassen er det få ting som skiller produktene fra hverandre, da du får en god ytelse uansett hvilket produkt du velger. Best i test blir TP-Link Archer C5400, blant annet på grunn av antallet frekvensbånd, overføringshastigheten og det brukervennlige grensesnittet.

Netgear Nighthawk XR500 er veldig tydelig rettet mot gamere og får også mye ros i en test for funksjonaliteten på dette området. Grensesnittet får også pluss i margen, og ruteren gir generelt en stabil og rask tilkobling.

ASUS RT-AC88U imponerer med høy overføringshastighet og mange LAN-porter. Også denne har et brukervennlig grensesnitt, men en tester mener at ruteren ikke er utformet på en optimal måte. Den skiller seg heller ikke ut med hensyn til antall antenner eller antall LAN-porter.

Installasjon og brukervennlighet

Alle tre ruterne har en veldig enkel installasjonsprosess som er unnagjort på noen få minutter. Archer C5400 får mye ros i en test for grensesnittet, og det er også mulig å opprette passordbeskyttede gjestenettverk. Det er mulig å gjøre innstillinger både via nettleser og i en mobilapp.

Verken Netgear Nighthawk XR500 eller ASUS RT-AC88U kan styres med mobilapp, men har fortsatt brukervennlige grensesnitt ifølge testere. Netgear Nighthawk XR500 får mye ros av en tester for funksjonene som finnes i grensesnittet.

Hastighet og funksjoner

Netgear Nighthawk XR500 er den "tregeste" av de tre med en total overføringshastighet på opptil 2600 Mbps, men i en test beskrives hastigheten som fullt tilstrekkelig for de fleste. ASUS RT-AC88U er litt raskere med sine 3167 Mbps. TP-Link Archer C5400 har tre frekvensbånd og nå dermed opp i en høyere total, 5334 Mbps.

Alle tre har minst en USB 3.0-port, selv om denne er litt uhendig plassert på ASUS RT-AC88U. Netgear Nighthawk XR500 og TP-Link Archer C5400 har de tradisjonelle fire LAN-portene, mens ASUS RT-AC88U slår til med hele åtte LAN-porter.

90
89
83

Derfor er Synology RT2600AC den beste mellomklasseruteren

Synology RT2600AC, Netgear Orbi RBK50 og Google Wifi

Derfor er Synology RT2600AC den beste mellomklasseruteren

Synology RT2600AC er en aldri så liten kraftpakke av en ruter, som gir en stabil tilkobling med god hastighet. En av hovedfordelene er at grensesnittet er veldig oversiktlig og muliggjør installasjon av ytterligere ruterfunksjoner. Derfor er den best i denne prisklassen.

Netgear Orbi RBK50 er en ruter som er designet for mesh-nettverk. Både hovedenheten og den såkalte "satellitten" er pent designede produkter og gir også en god tilkobling. Den mest åpenbare funksjonen som mangler, er mulighet for å koble til eksterne enheter med USB.

Google Wifi er også den bygget for å opprette mesh-nettverk og er virkelig lett å installere. Det er også veldig enkelt å legge til flere enheter i nettverket. Den fremstår imidlertid som litt svak når det gjelder muligheten for tilkoblinger.

Installasjon og brukervennlighet

Google Wifi kobles enkelt til telefonen ved enten å skanne en QR-kode eller legge inn en kode manuelt. Alle ruterfunksjonene styres deretter via Googles egen app. Netgear Orbi RBK50 kobler seg automatisk til sine "satellitter" når den slås på, og også den styres med en mobilapp.

Synology RT2600AC har også den en enkel installasjonsprosess, der du automatisk sendes til hjemmesiden der du angir passordet. Brukergrensesnittet er utformet som et moderne operativsystem for datamaskiner og er veldig ryddig. Det er også mulig å laste ned pakker for å installere tilleggsfunksjoner på ruteren som ikke er forhåndsinstallert.

Hastighet og funksjoner

Google Wifi er ikke en ruter som kommer til å blende deg med sin hastighet, men 1300 Mbps er fortsatt nok for gjennomsnittsbrukeres behov. Den mangler helt USB-porter, noe som gjør tilkobling av for eksempel harddisk eller skriver umulig. Den har dessuten bare to LAN-porter.

Netgear Orbi RBK50 kan oppnå totalt 3000 Mbps over sine tre frekvensbånd. Selv om den har en USB-port, kan denne ikke brukes for tilkobling til eksterne enheter, men er snarere beregnet for fremtidig tilkobling til hjemmeautomatiseringssystemer.

Synology RT2600AC har doble frekvensbånd som totalt kan gi opptil 2533 Mbps. Den har to USB-porter, hvorav den ene er USB 3.0. Den har også fire LAN-porter, noe som kan betraktes som normalt, men ikke overdådig.

92
81
92

Derfor er ASUS RT-AC66U den beste budsjettruteren

ASUS RT-AC66U, D-Link DIR-842 og TP-Link Archer C9

Derfor er ASUS RT-AC66U den beste budsjettruteren

Beste budsjettruter blir ASUS RT-AC66U. Den tilbyr gode overføringshastigheter, enkel installasjon og et brukervennlig grensesnitt. Den har også det antallet LAN-porter man kan forvente fra en billig ruter og er på den måten vel verdt å kjøpe.

D-Link DIR-842 har også den en god overføringshastighet og gir en stabil tilkobling. Helhetsinntrykket trekkes ned av at den ikke har noen USB-porter, og at den ikke har avtakbare antenner.

TP-Link TL-WR841N er en veldig billig og grunnleggende ruter, som likevel gir god funksjonalitet. Tilkoblingen er stabil, og den er kompakt i størrelse, men den mangler både USB-porter og innebygd brannmur, og har bare ett frekvensbånd.

Installasjon og brukervennlighet

Når du har koblet til ASUS RT-AC66U, trenger du bare å åpne nettleseren og fylle ut brukernavn og passord, så er alt klart. Den får også mye ros i en test for at brukergrensesnittet er veldig enkelt å bruke. D-Link DIR-842 får lignende vurderinger i test.

Brukergrensesnittet til TP-Link TL-WR841N får en del kritikk i en anmeldelse, fordi det er vanskelig å bruke og ikke veldig oversiktlig. Testeren bemerker blant annet at det er svært vanskelig å se hvilken tilkoblet enhet som er hvem, noe som gjør det vanskeligere når man for eksempel vil gi begrenset tilgang til en bestemt enhet.

Hastighet og funksjoner

TP-Link TL-WR841N tilbyr ikke noen blendende hastigheter, men gir samtidig ikke mindre enn hva man kan forvente seg av en ruter i denne prisklassen. Den har dessverre bare ett frekvensbånd og mangler som nevnt USB-port.

ASUS RT-AC66U var i testutførelsen den raskeste ruteren med 802.11ac som Trusted Reviews hadde testet, og tilbyr totalt hele 1750 Mbps over de to frekvensbåndene. Den har to USB-porter, innebygd brannmur og fire LAN-porter.

D-Link DIR-842 har også den gode resultater i hastighetstester. Den mangler USB-port, men har ellers fire LAN-porter, innebygd brannmur og to frekvensbånd.

Disse testene har vi gjennomgått

Trusted Reviews - juli 2013
Experttest av ASUS RT-AC66U

PC Mag - juli 2016
Experttest av D-Link DIR-842

Cnet - oktober 2015
Experttest av TP-Link TL-WR841N

Cnet - februari 2017
Experttest av Synology RT2600AC

PC För Alla - november 2016
Experttest av Netgear Orbi RBK50

Mobil - oktober 2017
Experttest av Google Wifi

PC För Alla - december 2015
Experttest av TP-Link Archer C5400

Trusted Reviews - oktober 2018
Experttest av Netgear Nighthawk XR500

Cnet - december 2015
Experttest av ASUS RT-AC88U