Vaskemaskiner

Test av vaskemaskiner

Basert på 9 eksperttester og anmeldelser.

Slik vurderte vi vaskemaskinene

Det finnes et stort utvalg av vaskemaskiner, og det kan føles som en overveldende oppgave å finne en modell som passer nettopp dine behov. I denne testen har vi fokusert på frontmatede vaskemaskiner for å gjøre det litt enklere for deg å kjøpe riktig.

Vi har vurdert følgende elementer i vurderingen av vaskemaskinene:

  • Vaskeevne – full og halvfull maskin
  • Flekkfjerning – bomull og syntetisk stoff
  • Energiklassifisering
  • Lydnivå
  • Kapasitet – hvor mange kilo vask tar maskinen
  • Skylling – hvor mye vaskemiddel er igjen når programmet er ferdigkjørt
  • Sentrifugering – hvor mye fuktighet er igjen når programmet er ferdigkjørt
  • Eventuelle programmer for sensitive plagg
  • Tid – hovedprogram, hurtigprogram og ØKO-program
  • Brukervennlighet – display, knapper og kontroller

Nedenfor ser du hvilke vaskemaskiner vi har sammenlignet i denne testen. Vi har delt modellene inn i tre forskjellige prisklasser: budsjett, mellomklasse og premium.

Innhold

Testvinner

Vi har kåret tre testvinnere i forskjellige prisklasser – Bosch WAU28UE9SN blir best i test i mellomklassen. Bosch WAU28US8SN blir beste billige vaskemaskin, og LG FH6F9BDS2 blir beste premiumvalg.

95
92
88

Derfor er LG FH6F9BDS2 den beste premiumvaskemaskinen

LG FH6F9BDS2, Miele WCE320-NDS og Bosch WAXH2E0LSN

Derfor er LG FH6F9BDS2 den beste premiumvaskemaskinen

LG FH6F9BDS2 er vår testvinner i denne prisklassen. Den har en utmerket energiklassifisering og ulike innstillinger for økonomiske vaskeprogrammer og forskjellige trommelbevegelser. Den har også støtte for mobilstyring via LGs egen mobilapp.

Bosch WAXH2E0LSN har også den mobilstyring og kan blant annet selv dosere vaskemiddel og justere vannforbruket. Trommelen er laget for å være skånsom mot klærne og har en slitesterk overflate.

Samsung WW10M86INOA kan, som de to andre, styres med mobilen og har et fint design. Heller ikke her kan vi klage på energiklassifiseringen, og den kan selv styre flere aspekter ved vaskingen. Dette kunne ha vært en testvinner, hvis det ikke var for den høyere prisen.

Programmer og vaskeresultater

I likhet med andre modeller fra LG har FH6F9BDS2 såkalt TurboWash, som kan halvere vasketiden, og forskjellige trommelbevegelser for forskjellige typer plagg.

Bosch WAXH2E0LSN har et flertall programmer og også en funksjon for å justere mengden vann og dosere vaskemiddel. Den har et 30-minutters hurtigprogram, og mange av de lengre programmene kan forkortes betydelig. Testere vurderer vaskeresultatet som bra.

Samsung WW10M86INOA er veldig selvgående, da du bare trenger å fylle på med vaskemiddel og skyllemiddel, og deretter kan maskinen dosere selv etter behov. Den sier så i fra når det er på tide å fylle på. Den har også en såkalt QuickDrive-funksjon for å korte ned programmer.

Utforming og miljø

Byggekvaliteten er gjennomgående god på disse tre maskinene. LG FH6F9BDS2 har en emaljert front og et lydnivå på 52 desibel, dog ikke uten at svenske Råd & Rön kommenterer lydnivået sentrifugering. Det samme kan sies om Bosch WAXH2E0LSN – lydnivået ved vask er lavt, men desto høyere under sentrifugering.

Alle tre modellene kan styres med en mobilapp, noe som gjør det lettere å velge riktig program hvis kontrollpanelet ikke er helt selvforklarende for deg. Alle tre modeller har en bra energiklasse, men LG FH6F9BDS2 skiller seg ut med en trommel som rommer 12 kg, mens de to andre må nøye seg med 10 kg.

Beste vaskemaskinen i mellomklassen

Topp 3

92
90
82

Derfor er Bosch WAU28UE9SN den beste vaskemaskinen i mellomklassen

Bosch WAU28UE9SN, Electrolux EW6S5426E5 og Miele WSA023

Derfor er Bosch WAU28UE9SN den beste vaskemaskinen i mellomklassen

Generelt fungerer vaskemaskiner fra Bosch veldig bra, og Bosch WAU28UE9SN er ikke noe unntak. Den vasker bra, er stillegående og har noen andre smarte funksjoner som du kanskje synes er nyttige. Vi kårer den derfor til best i test i denne prisklassen.

Miele WSA023 er generelt den dyreste av de tre maskinene i denne prisklassen. Imidlertid vasker og sentrifugerer den veldig bra og har et par programmer som kan være nyttige for deg som er mye ute i naturen.

Electrolux EW65S426E5 skiller seg ut ved at det er en mye mer kompakt maskin enn de to andre. Dette gjør den velegnet til for eksempel en sommerhytte eller eller hvis du bare har et nokså lite bad hjemme. Den er stillegående og får skryt for hvor mye vask den rommer.

Programmer og vaskeresultater

Bosch WAU28UE9SN har programmer for eksempelvis sportsklær, jeans, ull og skånsom vask. Det finnes også et hurtigprogram som bare er et kvarter langt, avhengig av innstillinger, samt et håndvaskprogram. Noen av programmene kan også forkortes takket være den såkalte VarioSpeed-funksjonen, som kan gjøre lengre programmer opptil 65 % kortere. Det er ikke noe galt med resultatet, bortsett fra at svenske Råd & Rön mener at skyllingen av syntetiske plagg ikke er den beste.

Electrolux SensiCare er en funksjon som har som formål å minimere slitasje på klærne, og denne finner man også i Electrolux EW65S5426E5. Den har også en funksjon som sørger for at eventuelt skyllemiddel alltid fordeles jevnt i vasken. Hvis du selv eller noen i familien har allergier, har dere kanskje nytte av det spesielle antiallergi-programmet. Verken testere eller kjøpere har noe å si på vaskeresultatet.

Miele WSA023 lar deg bruke spesielle vaskekapsler med vaskemiddel og skyllemiddel, slik at du slipper å måle opp disse for hver vask. Eksempler på programmer er et tyve minutters oppfriskningsprogram, et spesielt program for utendørsklær og et program for impregnering.

Utforming og miljø

Electrolux EW65S5426E5 trekker det korteste strået når det gjelder vaskekapasitet, men dette følger naturlig fra den mer kompakte størrelsen. Mange kjøpere lar seg imidlertid imponere over hvor mye vask som får plass, til tross for størrelsen. Til sammenligning rommer Miele WSA023 bare 1 kg ekstra, selv om den er fullstor. Bosch WAU28UE9SN er helt klart best med en kapasitet på 9 kg.

Også når det gjelder energiklassen, er Electrolux EW65S5426E5 dårligst, med en F-klassifisering i henhold til den nye standarden. Miele WSA023 og Bosch WAU28UE9SN er desto bedre med henholdsvis B- og C-klassifisering. Både Miele WSA023 og Bosch WAU28UE9SN har tromler med et spesielt mønster for å redusere slitasje. Electrolux EW65S5426E5 beskytter klærne dine ved å justere programlengde og vannmengde automatisk for ikke å vaske dem for lenge unødvendig.

93
91
91

Derfor er Bosch WAU28US8SN den beste budsjettvaskemaskinen

Bosch WAU28US8SN, Electrolux EW6F6248G5 og Siemens WM14N02LDN

Derfor er Bosch WAU28US8SN den beste budsjettvaskemaskinen

Til tross for at de tilhører en lavere prisklasse, byr disse tre maskinene på god funksjonalitet. Testvinneren Bosch WAU28US8SN vasker godt, har et praktisk hurtigprogram og en generøs garanti på motoren fra produsenten. Den er dessuten stillegående.

Electrolux EW6F6248G5 og Siemens WM14M02LDN har en motor av samme type som Bosch WAU28USN8N, og også de tilbyr lang garanti på motoren. De fungerer generelt veldig bra, men må se seg slått av Bosch WAU28US8N, blant annet på grunn av kapasitet og energiklassen.

Programmer og vaskeresultater

Bosch WAU28US8SN og Siemens WM14N02LDN har en del til felles, noe som ikke er overraskende siden de er produsert av samme konsern. De har begge veldig korte hurtigprogrammer – 15 eller 30 minutter – og enkelte av de lengre programmene kan du også forkorte med opptil 65 %.

Også Electrolux EW6F6248G5 har et veldig kort hurtigprogram, bare 14 minutter. Det finnes også et antiallergi-program, og maskinen justerer selv vasketid og vannmengde, delvis for å spare miljøet, men også for ikke å vaske klærne lenger enn nødvendig.

Utforming og miljø

Energiklassifiseringen for disse tre maskinene er veldig lik. Bosch WAU28U2S8SN har klasse C, mens de to andre har klasse D. Elektrolux EW6F6248G5 har det klart høyeste offisielle lydnivået, 74 desibel. Til sammenligning er det henholdsvis 49 og 52 desibel for Bosch WAU28U2S8SN og Siemens WM14N02LDN.

Som med energiklassifiseringen er har disse tre maskinene veldig lik kapasitet. Siemens WM14N02LDN har minst trommel med plass til 7 kg vask, sammenlignet med 8 kg for de to andre modellene. Det skal imidlertid sies at dette i seg selv ikke er spesielt lite, men hvis du har en veldig stor familie, er disse tre modellene kanskje ikke å anbefale. For en liten familie eller for alenehusholdninger for den saks skyld fungerer de generelt helt utmerket.

Disse testene har vi gjennomgått

Råd & Rön - mars 2018
Experttest av 142 tvättmaskiner

Trusted Reviews - september 2018
Experttest av Miele WDB020

Trusted Reviews - december 2017
Experttest av LG FH6F9BDS2

Good Housekeeping - september 2015
Experttest av Miele WMB120

M3 - augusti 2014
Experttest av Samsung WW900010H9600EW/EG

Good Housekeeping - mars 2016
Experttest av Samsung WW80K6414QW

Råd & Rön - juli 2019
Experttest av 151 tvättmaskiner

Råd & Rön - augusti 2019
Experttest av 151 tvättmaskiner

Råd & Rön
Experttest av 74 tvättmaskiner

Elgiganten
Kundrecensioner av Bosch WAU28UE9SN

Elgiganten
Kundrecensioner av Electrolux EW6S5426E5

Elgiganten
Kundrecensioner av Bosch WAXH2E0LSN

WhiteAway
Kundrecensioner av Electrolux EW6F6248G5