Black+Decker PV1820L

Test av håndstøvsugere

Basert på 11 eksperttester og anmeldelser.

Slik vurderte vi håndstøvsugerne

Håndstøvsugeren er et veldig praktisk verktøy, da du slipper å ta fram den store støvsugeren for eksempel hvis du bare har mistet noen få brødsmuler på gulvet. I denne testen har vi sett på batteridrevne håndstøvsugere i to prisklasser, mellomklasse og premium, samt enkelte ledningsdrevne håndstøvsugere. Vi har tatt sett på følgende aspekter i vår vurdering:

  • Hvor stor er støvbeholderen?
  • Hvor god er batterilevetiden, og hvor lang tid tar det å lade batteriet?
  • Hvis håndstøvsugeren er ledningsdrevet – hvor lang er ledningen?
  • Er støvsugerens sugekraft justerbar?
  • Hvordan håndterer støvsugeren tepper, parkett, fliser og vegg-til-vegg-tepper?
  • Rengjøringsevne – støv, hår, grus, sand og smuler
  • Er det inkludert noe tilbehør?
  • Hvor høylytt er håndstøvsugeren?
  • Hvor mye veier støvsugeren, og hvor lett er den å bære?
  • Er det lett å tømme støvbeholderen?

Innhold

Testvinner

Vi har kåret tre testvinnere – mellomklassestøvsugeren Electrolux ZB5003 blir best i test. Clatronic HS 2631 blir beste ledningsdrevne håndstøvsuger, og Electrolux ZB6114BO blir beste premiumhåndstøvsuger.

Beste ledningsdrevne håndstøvsugeren

Topp 3

96
85
81

Derfor er Clatronic HS 2631 den beste ledningsdrevne håndstøvsugeren

Clatronic HS 2631, Black+Decker NV1210AV og Hoover MBC500UV

Derfor er Clatronic HS 2631 den beste ledningsdrevne håndstøvsugeren

Clatronic HS 2631, som blir vår testvinner i denne kategorien, kombinerer en generøs støvbeholder med praktisk tilbehør, lang ledning og en praktisk skulderrem. Den er dessuten relativt stillegående og har en god effekt.

Black+Decker NV1210AV retter seg mot en litt smalere målgruppe, da den kobles til et 12-voltsuttak og fungerer derfor i praksis bare i bilen. Det følger med enkelte typer tilbehør som kan være praktisk for det formålet. Det snevre bruksområdet gjør imidlertid at den ikke når helt opp til Clatronic HS 2631.

Hoover MBC500UV er også den spesialdesignet, men er snarere rettet mot smuss og bakterier i madrasser og møbler. Også denne har en svakhet i sitt spesifikke formål, da den passer best for myke underlag og ikke er like allsidig som for eksempel Clatronic HS 2631.

Rengjøring

Clatronic HS 2631 er nokså kraftig med god sugeeffekt. Den får ros fra kjøperne for hvor praktisk den er å bruke. Også Black+Decker NV1210AV får høye karakterer, ettersom de fleste kundene mener at den rengjør bilen på en god måte. Enkelte mener imidlertid at det kreves mer enn én rundt med støvsugeren for å fjerne all smuss.

Hoover MBC500UV er primært ikke designet for å suge opp ting som brødsmuler og fungerer best på myke underlag. I en test får den minus i margen for at den ikke klarer å suge opp all smuss fra eventuelle nedsenkinger i madrassen.

Funksjoner og tilbehør

Clatronic HS 2631 får ros fra kjøperne for den medfølgende skulderremmen, som er praktisk siden du ikke trenger å bære støvsugeren i hånden når du bruker den medfølgende støvsugerslangen. Hoover MBC500UV har ikke noe medfølgende tilbehør, men har en innebygd UV-lampe som dreper 99,9 % av alle bakterier.

Black+Decker NV1210AV har flere medfølgende munnstykker og børster. Blant annet følger det med en støvsugerslange, et fugemunnstykke og to ulike børster.

Beste håndstøvsugeren i premiumklassen

Topp 3

92
91
89

Derfor er Electrolux ZB6441BO den beste håndstøvsugeren i premiumklassen

Electrolux ZB6114BO, Black+Decker PV1820L og Dyson V7 Trigger

Derfor er Electrolux ZB6441BO den beste håndstøvsugeren i premiumklassen

Electrolux ZB6114BO har flere funksjoner man kjenner igjen fra andre håndstøvsugere fra Electrolux. Den har små hjul som gjør at du kan rulle støvsugeren rundt istedenfor å holde støvsugeren direkte mot underlaget og dermed eliminere risikoen for riper. Den er også utstyrt med Cyclonic-teknologi som hindrer tilstopping av filteret. Den er også vår testvinner i denne prisklassen.

Black+Decker PV1820L skiller seg ut med sitt design, da den har et munnstykke som kan vinkles. Den har også flere innebygde munnstykker til forskjellige formål. Den presterer godt og er nesten jevnbyrdig med Electrolux ZB6114BO, men ting som en noe mindre støvbeholder og kortere batterilevetid gjør at den ikke helt når opp på samme nivå.

Dyson V7 Trigger er en aldeles utmerket håndstøvsuger, men som det ofte er tilfelle med produkter fra Dyson, er prisen betydelig høyere enn konkurrentenes, og det kan være vanskelig å rettferdiggjøre den saftige prislappen. Men den svært høye ytelsen må ikke stikkes under stolen.

Rengjøring

Dyson V7 Trigger har en meget kraftig motor for håndstøvsuger å være, og sugekraften blir deretter. I en test får den pluss for at den plukker opp selv de fineste partiklene, og dyrehår var heller ikke noe større problem. Tømmingen av støvbeholderen er også en grei prosess.

Black+Decker PV1820L har et munnstykke som kan vinkles 200 grader, og både en innebygd børste og et innebygd fugemunnstykke er inkludert. Electrolux ZB6114BO klarer det meste, men får et lite minus for at den ikke rengjør dyrehår særlig godt. Den har et innebygd, smalt munnstykke og ytterligere to medfølgende tilbehør.

Batteritid

Electrolux ZB6114BO og Black+Decker PV1820L er svært like når det gjelder ladetid og batterilevetid, men Electrolux ZB6114BO klarer noen ekstra minutter på én lading. Den kan settes i fem forskjellige stillinger i ladestasjonen, noe som letter oppbevaringen.

Dyson V7 Trigger kan gå i hele 30 minutter på en landing, noe som er veldig bra. Den lades med ledning i veggen, i stedet for i en ladestasjon. Dyson hevder også at støvsugeren opprettholder full effekt gjennom hele batterilevetiden, og i en test ble det bemerket at effekttapet i de siste minuttene var svært lite.

Beste håndstøvsugeren i mellomklassen

Topp 3

90
88
83

Derfor er Electrolux ZB5003 den beste håndstøvsugeren i mellomklassen

Hitachi R18DSL, Bosch BHN14090 og Electrolux ZB5003

Derfor er Electrolux ZB5003 den beste håndstøvsugeren i mellomklassen

Electrolux ZB5003 klarer rengjøringen på en god måte og har en rekke funksjoner som gjør arbeidet lettere. Kundene er generelt fornøyd med hvordan den yter, og derfor blir denne støvsugeren vår testvinner i denne prisklassen.

Hitachi R18DSL er en håndstøvsuger som kan skryte av å ha en stor støvbeholder og en imponerende lang batterilevetid. Det er imidlertid et stort "men". Bosch BHN14090 beskrives av kjøpere som liten og hendig, men den får problemer når det er snakk om noe annet enn veldig lett rengjøring.

Rengjøring

Electrolux ZB5003 har en støvbeholder på 0,5 liter, noe som er fullt godkjent. Den har også små hjul som gjør at man ikke trenger å dra støvsugeren rundt rett mot underlaget og risikere riper. Tømmingen av støvbeholderen beskrives som smidig av kjøperne.

Hitachi R18DSL har en støvbeholder på hele 0,67 liter og tre medfølgende munnstykker. Den støvsuger godt på harde underlag og klarer dessuten våtrengjøring. I en test viser det seg imidlertid at den har problemer med støvsuging av tepper, noe testeren medgir ikke er uvanlig for en håndstøvsuger.

Bosch BHN14090 har den minste støvbeholderen av de tre modellene på 0,3 liter, og som Hitachi R18DSL gjør den seg best på harde underlag, i motsetning til på tepper og lignende. Den har et medfølgende fugemunnstykke, men kjøperne er ikke spesielt fornøyd med denne støvsugeren.

Batteritid

Hitachi R18DSL har hele 40 minutters batterilevetid, men den har en litt annerledes batteriløsning. Den er en del av Hitachis "Tool Only"-serie, der alle el-verktøy bruker samme batteri. Hitachi R18DSL har derfor ikke noe medfølgende batteri, og hvis du ikke allerede har noen el-verktøy fra Hitachi, må dette kjøpes separat.

Når det gjelder Electrolux ZB5003 og Bosch BHN14090, er verken batterilevetiden eller ladetiden spesielt imponerende, men dette er heller ikke uvanlig for håndstøvsugere i denne prisklassen. Full opplading tar nærmere 14 timer, og batteriet varer da i ca. 10 minutter.