Vinterdack

Test av vinterdekk

Test av vinterdekk

Sikkerheten er ikke noe man går på kompromiss med når man kjører bil, og en del av dette er å kjøpe gode vinterdekk. Det finnes nå både piggfrie og piggede vinterdekk, og de har forskjellige fordeler og ulemper. Piggfrie vinterdekk (også kalt friksjonsdekk) er bedre på snø og isfritt underlag. Men det er ingen garanti for at dekk uten pigger fungerer like bra som et tradisjonelt piggdekk under virkelig tøffe vinterforhold.

Som med mange andre produkter kan det også være en forskjell mellom billige vinterdekk og dyrere ekvivalenter. I denne testen har vi fokusert på tre forskjellige modeller av piggfrie vinterdekk, og også piggede vinterdekk i to priskategorier. Følgende aspekter ved dekkene er vurdert i testen.

  • Drivstofforbruk
  • Ytelse på snø
  • Ytelse på is
  • Ytelse på våt og tørr asfalt
  • Våtgrep
  • Lydnivå

Innhold

Beste vinterdekk 2019

Vi har kåret tre testvinnere – Michelin X-Ice North 4 får utmerkelsen beste piggdekk i test 2019. Hankook Winter I*Pike RS2 blir beste billige piggede vinterdekk og Continental ContiVikingContact 7 blir beste piggfrie vinterdekk.

94
85
80

Derfor er Michelin X-Ice North 4 det besste piggdekket i 2019-testen

Michelin X-Ice North 4, Goodyear UltraGrip 9 og Gislaved Nord Frost 200

Derfor er Michelin X-Ice North 4 det besste piggdekket i 2019-testen

Michelin X-Ice North 4 er best i test blant piggede vinterdekk. Det har et høyt antall pigger og klarer seg også veldig bra i tester, med bare noen få negative punkter i vurderingen. Alt i alt er det imidlertid et utmerket vinterdekk for tøffe forhold som de norske fjellene eller innlandet i Nord. Vi forventer at de blir blant de mest populære vinterdekkene i nordlige områder.

Goodyear UltraGrip 9 er også et veldig godt dekk som får høye vurderinger av testere. Både grep og drivstofforbruk regnes som veldig bra, med lydnivået som det minuspunktet som skiller seg mest ut.

Gislaved Nord Frost 200 får ikke utelukkende positiv omtale av de som har testet den. Blant annet kan grepet variere avhengig av underlaget.

Ytelse

Testeren hos Aftonbladet kaller Michelin X-Ice North 4 for det beste piggede vinterdekket han noen gang har testet, med et perfekt grep på både is og snø. Teknikens Värld gir pluss i margen for det høye antallet pigger. Ytelsen på våt asfalt er imidlertid ikke den beste, og dekkene yter ikke helt i toppklasse når det gjelder vannplaning.

Goodyear UltraGrip 9 har et godt grep både på is og snø. I en test i ADAC får dekket pluss fordi drivstofforbruket er lavt. Testeren synes imidlertid støynivået er litt høyt. Dekk har også et dårligere våtgrep enn Michelin X-Ice North 4 i henhold til dekkets EU-merking.

Gislaved har siden begynnelsen av 1990-tallet vært en del av Continental-konsernet, og en tester mener at Gislaved Frost Nord 200 minner om et Continental-dekk. Dekket oppfattes imidlertid som dårligere på asfalt enn det motsvarende dekket fra Continental. Dekket får imidlertid ros for den gode bremsingen på snø og for et relativt lavt støynivå.

90
80
80

Derfor er Hankook Winter I*Pike RS2 det beste billige vinterdekket i 2019

Hankook Winter I*Pike RS2, Goodyear UltraGrip Ice Arctic og Pirelli Ice Zero

Derfor er Hankook Winter I*Pike RS2 det beste billige vinterdekket i 2019

Hankook Winter I*Pike RS2 er best i kategorien for billige piggdekk. Dekket yter godt under vinterforhold og har også et design som er mer skånsomt mot piggene. En tester mener imidlertid at ytelsen på bart underlag ikke er helt optimal.

Goodyear UltraGrip Ice Arctic er, avhengig av veibane og annet, opp til 50 % mer stillegående enn tidligere modeller fra Goodyear. Dekket er også utformet for å hjelpe deg med å unngå skader på dekk med felger. Ytelsen på vinterunderlag imponerer imidlertid ikke testerne i konkurranse med andre billige dekk.

Pirelli Ice Zero har et solid grep på snø og bremser godt på enkelte typer underlag. Men dekket får en del kritikk i testene fordi det ofte er på grensen til å miste grepet.

Ytelse

De billige vinterdekkene Hankook Winter I*Pike RS2 får svært gode vurderinger når det gjelder hvor godt grepet er på is og snø, og en tester mener at det ikke mister grepet mer enn i korte stunder. De bremser imidlertid ikke særlig bra på asfalt, verken tørr eller fuktig. Testeren opplever også dekket som noe støyende.

Goodyear UltraGrip Ice Arctic får fremfor alt skryt for den gode ytelsen på våt asfalt og for hvor kort bremselengden er. Men på is og snø går det ikke like bra. Aftonbladets anmeldelse vitner om at det fort kan skje at dekket mister grepet ved unnamanøvrer, og at sidegrepet er under pari.

Det som primært bemerkes negativt med de billige piggdekkene Pirelli Ice Zero er at det ofte føles som om dekket er i ferd med å miste grepet, selv om det i de fleste tilfeller fortsatt beholder det. En situasjon der grepet forsvinner er i forbindelse med unnamanøvrer på våt og tørr asfalt.

90
87
84

Derfor er Continental ContiVikingContact 7 det beste piggfrie vinterdekket i 2019

Continental ContiVikingContact 7, Goodyear UltraGrip Ice 2 og Pirelli Ice Zero FR

Derfor er Continental ContiVikingContact 7 det beste piggfrie vinterdekket i 2019

Continental ContiVikingContact 7 blir vårt valg for beste piggfrie vinterdekk i 2019. Dekket er til en viss grad laget av miljøvennlige materialer, har gode egenskaper på flere forskjellige typer vinterunderlag og får også mye ros fra testere.

Goodyear UltraGrip Ice 2 har en mønsterstruktur som skal være så effektiv som mulig for å transportere vann og slaps, og dekket får ros i test for at det fungerer bra selv på tørre, snøfrie underlag.

Pirelli Ice Zero FR fungerer generelt bra under vinterforhold til å være såpass billige piggfrie vinterdekk, dog ikke uten at dekkets grep av og til ikke er helt optimalt. Det viser også mindre gode resultater på våt asfalt.

Alle disse dekkene kan kjøres på veier med forbud mot piggdekk, for eksempel i Oslo.

Ytelse

I sin test gir Aftonbladet Continental ContiVikingContact 7 ros for dekkets gode grep på både is og snø, og de synes også at det er et stillegående dekk. Det får også pluss for lavt drivstofforbruk av svenske Vi Bilägare og Teknikens Värld. Hvis du pendler til jobben på en godt brøytet hovedvei, vil de gjøre en stor forskjell for lommeboken din sammenlignet med et par piggdekk som trekker mer drivstoff.

Goodyear UltraGrip Ice 2 styrer godt på snø, men ikke like godt på is. Aftonbladet mener at det langsgående grepet er bra, men at sidegrepet er desto dårligere, og at dekket ikke klarer større styrebevegelser på isete underlag.

Pirelli Ice Zero oppleves som et lettstyrt dekk med god styring både på is og snø. Det klarer seg imidlertid mindre bra på våt asfalt. Det bemerkes også at dekket ikke håndterer vannplaning særlig godt.

Disse testene har vi gjennomgått

Aftonbladet - september 2018
Experttest av 22 vinterdäck

Vi Bilägare & Teknikens Värld - november 2018 (via Expressen)
Experttest av 12 vinterdäck

ADAC - september 2018 (via Mest Motor)
Experttest av 16 vinterdäck

Byt Hjul
Kundrecensioner av Pirelli Ice Zero