lawn mower 2430725 1921

Test av gressklippere

Sist oppdatert 19 Juni 2020. Basert på 9 eksperttester og anmeldelser.

Slik vurderte vi gressklipperne

Vi lever i en verden der det finnes et enormt utvalg av maskiner som kan klippe plenen din. I denne testen har vi valgt å fokusere på de litt mer tradisjonelle gressklipperne. Siden disse er tilgjengelige med forskjellige typer strømkilder, har vi delt dem i tre forskjellige kategorier: ledningsdrevne, batteridrevne og bensindrevne.

Vi har valgt å basere oss på følgende parametere i vår vurdering:

  • Maksimal klippeflate
  • Har modellen innebygd oppsamler?
  • Motoreffekt
  • Maksimal klippebredde og klippehøyde
  • Antall høydemoduser
  • Lydnivå
  • Vekt

Innhold

Testvinner

Vi har kåret tre testvinnere – AL-KO Highline 51.5 SP-A blir beste bensindrevne gressklipper. Wolf-Garten A 400 E blir beste ledningsdrevne gressklipper, og Stihl RMA 443 C blir beste batteridrevne gressklipper.

91
90
86

Derfor er AL-KO Comfort 51.0 SP-A den beste bensindrevne gressklipperen

Makita PLM5121N2, Klippo Excellent og AL-KO Comfort 51.0 SP-A

Derfor er AL-KO Comfort 51.0 SP-A den beste bensindrevne gressklipperen

AL-KO har en rekke veldig gode gressklippere i sin produktlinje, og AL-KO Comfort 51.0 SP-A er intet unntak og blir vår testvinner i denne kategorien. Den har en romslig oppsamler, men tilbyr også flere alternativer hvis du ikke vil bruke denne. Klippebredden og rekkevidden er veldig god. Dette er imidlertid en tung maskin og kanskje ikke den mest velbygde.

Makita PLM5121N2 har også den god rekkevidde og klippebredde, med en rekke valgbare klippehøyder. Den mangler imidlertid oppsamler og er akkurat som AL-KO Comfort 51.0 SP-A en tung gressklipper og heller ikke spesielt stillegående. I tester stilles det spørsmålstegn ved hvor visuelt tiltalende sluttresultatet er.

Som andre Klippo-produkter er Klippo Excellent en gressklipper som kjennes igjen og skiller seg ut ved sine muntre farger. Den klipper bra, men mangler også den oppsamler. Den maksimale rekkevidden er imidlertid utmerket, men den er i likhet med AL-KO Comfort 51.0 SP-A noe tung, og du har ikke like mange valgmuligheter for klippehøyden.

Klippeevne

AL-KO Comfort 51.0 SP-A og Makita PLM5121N2 har et anbefalt klippeområde på 1800 m², men Klippo Excellent slår dem begge med en potensiell rekkevidde på 2500 m². Klippebredden er imidlertid veldig lik – Klippo Excellent ligger på 48 cm, mens de to andre ligger på 51 cm.

Også når det gjelder valgbare klippehøyder, er de like hverandre. Makita PLM5121N2 har 5 alternativer, Klippo Champion har 6, og AL-KO Comfort 51.0 SP-A har 7. Klippo Champion og AL-KO Comfort 51.0 SP-A får gode vurderinger i tester for klippeevnen, mens Makita PLM5121N2 får minus i margen for hvordan den håndterer langt gress, og for at den sprer gressavfallet på en ikke spesielt pen måte.

Funksjoner

AL-KO Comfort 51.0 SP-A har fire forskjellige måter å håndtere gressavfallet på: Enten havner det i oppsamleren, sendes ut gjennom et bakutkast eller et sideutkast, eller så finstrimles det og drysses over plenen – såkalt bioklipping. Klippo Excellent er den eneste av de tre som ikke er selvgående.

Makita PLM5121N2 og Klippo Excellent har ingen oppsamler, så i deres tilfelle spyttes gressavfallet ut igjen. De har begge bioklippfunksjon, men en tester mener at Makita PLM5121N2 har en tendens til å spytte ut gresset i klumper på plenen, noe som ikke ser spesielt pent ut.

94
90
84

Derfor er Bosch Rotak 43 Li den beste batteridrevne gressklipperen

Stiga Multiclip 47 S AE, Gardena PowerMax Li-40/32 og Stihl RMA 443 C

Derfor er Bosch Rotak 43 Li den beste batteridrevne gressklipperen

Stihl RMA 443 C blir vår testvinner i denne kategorien. Den har en rekkevidde som er fullt ut tilstrekkelig for mindre plener, og god motoreffekt. Den har også en romslig oppsamler og god klippebredde. Den er også veldig brukervennlig når det gjelder fellingen av håndtaket og annet.

Stiga Multiclip 47 S AE er et veldig bra produkt med bra rekkevidde og god klippebredde. Den mangler imidlertid oppsamler og gir deg derfor ikke den samme fleksibiliteten som andre modeller når det gjelder hvordan du vil håndtere gressavfallet. Den har også det generelt dyreste prisbildet av disse tre modellene.

Gardena PowerMax Li-40/32 har som sitt største minuspunkt at den ikke altfor store rekkevidden og en noe smal klippebredde gjør den best egnet bare for de aller minste plenene. Den er imidlertid lett og enkel å håndtere, og har også flere valgbare klippehøyder.

Klippeevne

Stiga Multiclip 47 S AE er helt klart den beste når det gjelder maksimal klippeflate, da den ifølge den oppgitte informasjonen skal kunne klippe en plen på opptil 1200 m² på én lading. Den har også den beste klippebredden og maksimal klippehøyde – henholdsvis 45 cm og 8 cm.

Også Stihl RMA 443 C har en bra klippebredde, 41 cm, men en desto mer beskjeden rekkevidde på 50 m². Gardena PowerMax Li-40/32 er den av de tre modellene som tydeligst er beregnet på små plener, da den har en maksimal klippeflate på 280 m² og en klippebredde på 32 cm.

Stiga Multiclip 47 S AE og Stihl RMA 443 C får begge gode omtaler for hvor godt de klipper. Gardena PowerMax Li-40/32 får derimot en del kritikk av en tester for at den ikke håndterer vått og langt gress spesielt bra og heller ikke ujevne plener.

Funksjoner

Stiga Multiclip 47 S AE er den eneste av de tre gressklipperne i denne kategorien som ikke har oppsamler. Som Stihl RMA 443 C har den imidlertid en såkalt bioklippfunksjon for å finstrimle gresset og spre det utover plenen. Oppsamleren på Stihl RMA 443 C rommer 55 liter og på Gardena PowerMax Li-40/32 30 liter.

Stiga Multiclip 47 S AE er den eneste av de tre som er selvgående, noe som betyr at du ved å trykke på en knapp på håndtaket kan aktivere drivet på forhjulene. Dette betyr at du ikke trenger å skyve klipperen foran deg under klippingen, noe som naturligvis gjør den enklere å bruke.

Når det gjelder lydnivå, er Stiga Multiclip 47 S AE klart best, da den har et lydnivå på 85 desibel. Tilsvarende tall for Gardena PowerMax Li-40/32 og Stihl RMA 443 C er henholdsvis 96 og 92 desibel, noe som ikke er uvanlige tall for en gressklipper.

93
88
84

Derfor er Wolf-Garten A 400 E den beste ledningsdrevne gressklipperen

Gardena PowerMax 1200/32, Flymo Turbo 400 og Wolf-Garten A 400 E

Derfor er Wolf-Garten A 400 E den beste ledningsdrevne gressklipperen

Wolf-Garten A 400 E blir vår testvinner i denne kategorien, blant annet basert på en god rekkevidde, god størrelse på oppsamleren og en bra klippebredde. I en test blir den vurdert som enkel å bruke og energieffektiv. Den får imidlertid minus for lydnivået. Den har også det generelt dyreste prisbildet av de tre produktene i denne kategorien.

Gardena PowerMax 1200/32 er en liten og lett gressklipper som er enkel å håndtere. Den har flere klippehøydeinnstillinger enn de to andre modellene i denne kategorien, men den har en smalere klippebredde og mindre rekkevidde enn Wolf-Garten A 400 E. Generelt sett er den imidlertid betydelig billigere.

Flymo Turbo 400 har et annerledes design sammenlignet med de andre, da den svever på en luftpute i stedet for å rulle på hjul. Den mangler imidlertid oppsamler, og noen av testerne er ikke helt fornøyd med klipperesultatet.

Klippeevne

Wolf-Garten A 400 E kan dekke et klippeområde på opptil 800 m², noe som er klart best av de tre gressklipperne vi har vurdert. Gardena PowerMax 1200/32 har en rekkevidde på 300 m².

Wolf-Garten A 400 E og Flymo Turbo 400 er best på klippebredde, da denne ligger på 40 cm, sammenlignet med 32 cm for Gardena PowerMax 1200/32. Gardena PowerMax 1200/32 er imidlertid best når det gjelder antall klippehøyder, da den har 10 forskjellige innstillinger sammenlignet med henholdsvis 6 og 5 valgmuligheter på de to andre.

Funksjoner

Bioklipping (også kalt mulching eller multiclip) innebærer at gressklippen finstrimler det klipte gresset og sprer det utover plenen igjen etter hvert som du kjører. Dette er bra, da gressrestene tilbakefører næring til plenen. Wolf-Garten A 400 E har denne funksjonen innebygd og kan også spytte ut gressavfallet i "ubearbeidet" form gjennom et bakutkast om ønskelig.

Den kan naturligvis også samle alt gress i oppsamleren på vanlig måte, noe som gjør håndteringen av det slåtte gresset enklere. Dette er den eneste tilgjengelige typen gresshåndtering på Gardena PowerMax 1200/32. Flymo Turbo 400 mangler dessverre oppsamler.