lawn mower 2430725 1921

Test av gressklippere

Basert på 9 eksperttester og anmeldelser.

Slik vurderte vi gressklipperne

Vi lever i en verden der det finnes et enormt utvalg av maskiner som kan klippe plenen din. I denne testen har vi valgt å fokusere på de litt mer tradisjonelle gressklipperne. Siden disse er tilgjengelige med forskjellige typer strømkilder, har vi delt dem i tre forskjellige kategorier: ledningsdrevne, batteridrevne og bensindrevne.

Vi har valgt å basere oss på følgende parametere i vår vurdering:

  • Maksimal klippeflate
  • Har modellen innebygd oppsamler?
  • Motoreffekt
  • Maksimal klippebredde og klippehøyde
  • Antall høydemoduser
  • Lydnivå
  • Vekt

Innhold

Testvinner

Vi har kåret tre testvinnere – AL-KO Highline 51.5 SP-A blir beste bensindrevne gressklipper. Stiga Combi 44E blir beste ledningsdrevne gressklipper, og Bosch Rotak 43 Li blir beste batteridrevne gressklipper.

96
86
90

Derfor er AL-KO Highline 51.5 SP-A den beste bensindrevne gressklipperen

AL-KO Highline 51.5 SP-A, Makita PLM5121N2 og Klippo Excellent

Derfor er AL-KO Highline 51.5 SP-A den beste bensindrevne gressklipperen

AL-KO har en rekke veldig gode gressklippere i sin produktlinje, og AL-KO Highline 51.5 SP-A er intet unntak og blir vår testvinner i denne kategorien. Den har en veldig romslig oppsamler, men tilbyr også flere alternativer hvis du ikke vil bruke denne. Klippebredden og rekkevidden er veldig god. Det er imidlertid en tung maskin.

Makita PLM5121N2 har også den god rekkevidde og klippebredde, med en rekke valgbare klippehøyder. Den mangler imidlertid oppsamler og er i likhet med AL-KO Highline 51.5 SP-A en tung gressklipper som ikke er spesielt stillegående. I tester stilles det spørsmålstegn ved hvor visuelt tiltalende sluttresultatet er.

Som andre Klippo-produkter er Klippo Excellent en gressklipper som kjennes igjen og skiller seg ut ved sine muntre farger. Den klipper bra, men mangler også den oppsamler. Den maksimale rekkevidden er utmerket, men i likhet med AL-KO Highline 51.5 SP-A er den noe tung, og du får ikke like mange valgmuligheter med hensyn til klippehøyde.

Klippeevne

AL-KO Highline 51.5 SP-A og Makita PLM5121N2 har et anbefalt klippeareal på 1800 m², men Klippo Excellent slår dem på dette området med en potensiell rekkevidde på 2500 m². Klippebredden er imidlertid veldig lik – Klippo Excellent ligger på 48 cm, mens de to andre ligger på 51 cm.

Også når det gjelder valgbare klippehøyder, er de like hverandre. Makita PLM5121N2 har 5 alternativer, Klippo Champion 6 og AL-KO Highline 51.5 SP-A har 7. Klippo Champion og AL-KO Highline 51.5 SP-A får gode anmeldelser i tester for klippevnen, mens Makita PLM5121N2 får minus i margen for måten den håndterer langt gress på, og for at den sprer gressavfallet på en ikke veldig pen måte.

Funksjoner

AL-KO Highline 51.5 SP-A har fire forskjellige måter å håndtere gressavfallet på: enten faller det ned i oppsamleren, sendes ut gjennom et utkast bak eller på siden, eller så finstrimles det og strøs over plenen, såkalt bioklipping. Klippo Excellent er den eneste av de tre som ikke er selvgående.

Makita PLM5121N2 og Klippo Excellent har ingen oppsamler, så i deres tilfelle spyttes gressavfallet ut igjen. De har begge bioklippfunksjon, men en tester mener at Makita PLM5121N2 har en tendens til å spytte ut gresset i klumper på plenen, noe som ikke ser spesielt pent ut.

92
90
84

Derfor er Bosch Rotak 43 Li den beste batteridrevne gressklipperen

Bosch Rotak 43 Li, Stiga Multiclip 47 S AE og Gardena PowerMax Li-40/32

Derfor er Bosch Rotak 43 Li den beste batteridrevne gressklipperen

Bosch Rotak 43 Li blir vår testvinner i denne kategorien. Den har en rekkevidde som er fullt ut tilstrekkelig for mindre plener og god motoreffekt. Den har også en romslig oppsamler og god klippebredde. Et ekstra pluss for at den er stillegående.

Stiga Multiclip 47 S AE er et veldig godt produkt, med god rekkevidde og god klippebredde. Den mangler imidlertid oppsamler og gir deg derfor ikke den samme fleksibiliteten som andre modeller når det gjelder hvordan du vil håndtere gressavfallet. Den har også det generelt dyreste prisbildet av disse tre modellene.

Gardena PowerMax Li-40/32 har som sitt største minus at dens ikke altfor velutviklede rekkevidde og en noe smal klippebredde gjør den best egnet for de aller minste plenene. Den er imidlertid lett og enkel å håndtere, og har også flere valgbare klippehøyder. Den er også den billigste modellen i denne kategorien.

Klippeevne

Stiga Multiclip 47 S AE er helt klart den vasseste modellen når det gjelder maksimal klippeflate, da den i henhold til opplysningene skal kunne klare å klippe en plen på opptil 1200 m² én opplading. Den har også den beste klippebredden og maksimal klippehøyde – henholdsvis 45 cm og 8 cm.

Også Bosch Rotak 43 Li har en god klippebredde på 43 cm, men en desto mer beskjeden rekkevidde på 600 m². Gardena PowerMax Li-40/32 er den av de tre modellene som tydeligst er beregnet for små plener, da den har en maksimal klippeflate på 280 m² og en klippebredde på 32 cm.

Stiga Multiclip 47 S AE og Bosch Rotak 43 Li får begge gode vurderinger av hvor godt de klipper. Gardena PowerMax Li-40/32 får derimot en viss kritikk fra en tester for at den ikke håndterer vått og langt gress spesielt godt, og heller ikke ujevne plener.

Funksjoner

Stiga Multiclip 47 S AE er den eneste av de tre gressklipperne i denne kategorien som ikke har oppsamler. Som Bosch Rotak 43 Li har den imidlertid en såkalt bioklippingsfunksjon som finstrimler gresset og sprer det utover plenen. Oppsamleren på Bosch Rotak 43 Li rommer 50 liter og på Gardena PowerMax Li-40/32 rommer den 30 liter.

Stiga Multiclip 47 S AE er den eneste av de tre som er selvgående, noe som betyr at du ved å trykke på en bryter på håndtaket kan aktivere kjøring på forhjulene. Dette betyr at du ikke trenger å skyve klipperen foran deg under klippingen, noe som naturligvis gjør den enklere å bruke.

Når det gjelder lydnivå, er Bosch Rotak 43 Li klart best, da den har et lydnivå på 66 desibel. Tilsvarende tall for Gardena PowerMax Li-40/32 og Stiga Multiclip 47 S AE er henholdsvis 96 og 85 desibel, som ikke er uvanlige tall for en gressklipper.

90
88
86

Derfor er Stiga Combi 44E den beste ledningsdrevne gressklipperen

Stiga Combi 44E, Gardena PowerMax 1200/32 og Wolf-Garten A 340 E

Derfor er Stiga Combi 44E den beste ledningsdrevne gressklipperen

Stiga Combi 44 E blir vår testvinner i denne kategorien, blant annet basert på en god rekkevidde, en stor oppsamler og en god klippebredde. I en test vurderes den som brukervennlig, selv om testeren har sine betenkeligheter rundt hvor godt den klipper langt eller vått gress. Den har også det dyreste prisbildet av de tre produktene i denne kategorien.

Gardena PowerMax 1200/32 er en liten og lett gressklipper som er enkel å håndtere. Den har flere innstillinger på klippehøyden enn de to andre modellene i denne kategorien, men den har en smalere klippebredde og mindre rekkevidde enn Stiga Combi 44 E. Generelt sett er den imidlertid betydelig billigere.

Wolf-Garten A 340 E har, akkurat som Stiga Combi 44 E, en rekke måter å håndtere gressavfallet på, noe som kan være praktisk avhengig av behovene dine. Den har imidlertid en mindre rekkevidde enn Stiga Combi 44 E og en mindre oppsamler. Den vurderes som brukervennlig i en av testene, selv om testeren medgir at den først og fremst egner seg for små plener.

Klippeevne

Stiga Combi 44 E kan dekke en klippeflate på opp til 900 m², noe som er klart best av de tre gressklipperne vi har vurdert. Gardena PowerMax 1200/32 og Wolf-Garten A 340 E har en rekkevidde på henholdsvis 300 og 250 m².

Stiga Combi 44 E er også klart bedre når det gjelder klippebredde, da den ligger på 42 cm, sammenlignet med henholdsvis 32 og 34 cm for Gardena PowerMax 1200/32 og Wolf-Garten A 340 E. Gardena PowerMax 1200/32 er imidlertid den vasseste modellen når det gjelder antall klippehøyder med sine ti forskjellige innstillinger mot seks for de andre to.

Funksjoner

Bioklipping (også kalt mulching eller multiclip) innebærer at gressklippen finstrimler det klipte gresset og sprer det utover plenen igjen etter hvert som du kjører. Dette er bra, da gressrestene tilbakefører næring til plenen. Stiga Combi 44 E og Wolf-Garten A 340 E har denne funksjonen innebygd, og de kan også kaste ut gressavfallet i "ubearbeidet" form gjennom et bakre utkast hvis du ønsker dette.

Selvfølgelig kan de også samle alt gresset i oppsamleren på vanlig måte, noe som gjør håndteringen av gressavfallet enklere. Dette er den eneste tilgjengelige typen gresshåndtering på Gardena PowerMax 1200/32.