Oppvaskmaskine

Test av oppvaskmaskiner

Basert på 19 eksperttester og anmeldelser.

Slik vurderte vi oppvaskmaskinene

Det finnes tre forskjellige typer oppvaskmaskiner for husholdninger: Standardbredden 60 cm er vanligst, men for mindre kjøkken kan en 45 cm bred oppvaskmaskin være mer effektiv. Benkoppvaskmaskiner er for dem som ikke har muligheten til å installere en innebygd maskin eller bare vil ha en modell som kan stå på kjøkkenbenken.

Vi har lagt vekt på følgende ting i vurderingen av oppvaskmaskinene:

  • Resultat – rengjøring og tørking ved halv og full maskin
  • Energiklassifisering
  • Lydnivå
  • Tid – hovedprogram, hurtigprogram og ØKO-program
  • Innredning, hyller og kurver
  • Hvor mange kuverter får plass
  • Hvor enkelt er det å fylle maskinen med oppvask

Nedenfor vurderer vi hver av de tre typene slik at det blir enklere å se hvilken oppvaskmaskin som er best.

Innhold

Testvinner

Vi har kåret tre testvinnere – beste oppvaskmaskin med standardbredde blir Bosch SMV68MD02E. Electrolux ESL4510LO blir beste smale oppvaskmaskin, og Bosch SKS62E22EU blir beste benkoppvaskmaskin.

Beste oppvaskmaskin med standardbredde

Topp 3

94
92
86

Derfor er Bosch SMV68MD02E best i test

Cylinda DM 3158, Siemens SN657X01IE og Bosch SMV68MD02E

Derfor er Bosch SMV68MD02E best i test

Electrolux ESL7740RO er vår testvinner i denne kategorien, da den har flere smarte funksjoner og får gode anmeldelser fra både testere og kjøpere. Cylinda DM 3158 får et pluss i margen for den lavere prisen, men kan ikke måle seg helt med ESL7740RO når det gjelder funksjoner.

Siemens SN657X01IE er også en kapabel maskin, men heller ikke den på samme nivå som Electrolux ESL7740RO. Den får også lave vurderinger hos svenske Råd & Rön på enkelte punkter. Den har heller ikke like høy energiglasse som de andre to modellene.

Oppvaskprogram og sluttresultat

Electrolux ESL7740RO og Cylinda DM 3158 har begge intensivprogram for kasseroller og hurtigprogram som er en halv time langt. Begge får imidlertid lave vurderinger av Råd & Rön når det gjelder lengden på programmene. Electrolux ESL7740RO åpner døren automatisk under tørking.

Siemens SN657X01IE har en såkalt VarioSpeed-funksjon, som kan forkorte programmene med opptil 66 %. Det finnes også en funksjon som fjerner fett- og kalkavsetninger i maskinen. Som de to andre har den et intensivprogram for kasseroller.

Som de to andre får de imidlertid lave vurderinger hos svenske Råd & Row på programlengde, og de har også kommentert hvor godt den vasker og tørker kasseroller.

Design og miljø

Alle tre maskiner har en justerbar overkurv, men Electrolux ESL7740RO har dessuten en løftbar underkurv. Alle tre har automatisk avslåing. Siemens SN657X01IE er den eneste maskinen som ikke har innebygd belysning, og den har "bare" energiklasse A++, mens de andre to har A+++.

Cylinda DM 3158 har plass til 14 kuverter, mens de to andre har plass til 13 kuverter. Det er også den eneste som er halvintegrert, noe som betyr at den har knapper på forsiden av døren. En helintegrert maskin har knappene på dørens øvre kant, som betyr at de er helt skjult når døren er lukket.

90
85
83

Derfor er Electrolux ESL4510LO den beste smale oppvaskmaskinen

Electrolux ESL4510LO, AEG FFB62400PW og Candy CDP 2D947W-86

Derfor er Electrolux ESL4510LO den beste smale oppvaskmaskinen

Alle tre maskinene i denne kategorien er velfungerende oppvaskmaskiner med mange funksjoner. Til slutt blir det et spørsmål om pris, og der har Electrolux ESL4510LO en fordel over de to andre og blir derfor vår testvinner.

AEG FFB62400PW har mange gode funksjoner. Den høyere prisen er imidlertid ikke til å komme bort fra, spesielt ikke fordi den billigere ESL45010LO også den er veldig funksjonell. Candy CDP 2D947W-86 har alle de grunnleggende funksjonene man kan forvente, men noen kjøpere synes den har problemer med enkelte typer oppvask.

Oppvaskprogram og sluttresultat

AEG er en del av Electrolux-gruppen, og deres maskiner har en del fellestrekk. Blant annet har de begge automatiske programmer, forsinkelse, automatisk døråpning og muligheten for å halvere programtiden. AEG FFB62400PW har dessuten en såkalt satellitt-sprayarm og et ekstra stillegående program. Begge maskinene får gode vurderinger for oppvaskresultat av kjøperne.

Candy CDP 2D947W-86 har for eksempel et glassprogram, et øko-program og et hurtigprogram. Kunder vurderer resultatet som generelt godt på normal skitten oppvask, men inntørket smuss er desto vanskeligere.

Utforming og miljø

Electrolux ESL4510LO har en projektor som indikerer om maskinen er klar eller ikke, med et lyssignal på gulvet. Electrolux ESL4510LO må imidlertid se seg slått av Candy CDP 2D947W-86 når det gjelder energiklassen, da den "bare" har klassifisering A+, mot sistnevntes A++. Også AEG FFB62400PW har klassifisering A++.

AEG FFB62400PW er den eneste av de tre som er halvintegrert. Den har gummitapper i overkurven som er ment å sikre at glass holder seg på plass under oppvasken. Den har innvendig belysning, noe Electrolux ESL4510LO ikke har. Candy CDP 2D947W-86 får kritikk fra kundene for at det er vanskelig å få plass til for eksempel dype tallerkener, skåler og større kjøkkenkniver.

91
85
79

Derfor er Bosch SKS62E22EU den beste benkoppvaskmaskinen

Bosch SKS62E22EU, Electrolux ESF2400OW og Candy CDCP 8/E

Derfor er Bosch SKS62E22EU den beste benkoppvaskmaskinen

Bosch SKS62E22EU skiller seg ut med en stor funksjonsrikdom og har flere funksjoner som man kjenner igjen fra fullstore maskiner. Dette kombinert med høy kundetilfredshet gjør den til vår testvinner.

Electrolux ESF2400OW har også den en rekke nyttige funksjoner, men når ikke helt opp til Bosch SKS62E22EU. Candy CDCP 8/E rommer like mye oppvask som Bosch SKS62E22EU, men framstår ellers som veldig grunnleggende, da den har forholdsvis få funksjoner.

Oppvaskprogram og sluttresultat

Bosch SKS62E22EU har mange funksjoner til å være en benkoppvaskmaskin. Du kan halvere programtiden, og det er blant annet et halvtimes hurtigprogram, et automatisk program og et intensivprogram, samt forsinkelse. Kjøperne gir gode vurderinger av maskinens oppvaskresultater.

Også Electrolux ESF2400OW har fått gode vurderinger fra kundene. Den har blant annet et tjue minutters såkalt "Party-program", et automatisk program og et intensivprogram, samt forsinkelse på programmet om ønskelig. Den har også indikator for salt- og oppvaskmiddelnivå.

Candy CDCP 8/E er desto mer funksjonsfattig og har bare seks forskjellige programmer, men ikke noe automatisk program eller program for halvfull maskin. Den får mye kritikk i tester for at den ikke vasker kjeler særlig godt.

Utforming og miljø

Bosch SKS62E22EU har en såkalt EcoSilence-motor, som skal være ekstra stillegående, og kjøperne påpeker ofte at de opplever maskinen som stille. Men noen synes også at det er veldig trangt for dype tallerkener og skåler. Den er imidlertid den eneste av de tre som har justerbar kurv.

Også Electrolux ESF2400OW har kjøpere som opplever at det er trangt i maskinen, spesielt ved innsetting av lengre bestikk og kjøkkenredskaper. Som de to andre har den klassifisering A+. Electrolux ESF2400W har plass til seks kuverter, mens de to andre har plass til åtte.