meat 1440105 1920

Test av gassgrill

Basert på 8 eksperttester og anmeldelser.

Slik vurderte vi gassgrillene

Gassgriller har en fordel i forhold til kullgriller på enkelte punkter. For det første blir grillen raskere klar, da det går raskere å varme opp en gassgrill enn en kullgrill. Man har også større muligheter for å finjustere varmen på en gassgrill enn på en kullgrill, for eksempel hvis man vil grille ved lavere temperatur.

I vurderingen vår har vi sett på følgende aspekter:

  • Hvor mange hovedbrennere har grillen?
  • Har grillen sidebrenner?
  • Type tennmekanisme
  • Grillflatens størrelse
  • Om grillen har sidebord, og om disse kan felles inn
  • Er det muligheter for oppheng av redskaper?
  • Har grillen innebygd termometer?

Innhold

Testvinner

Vi har kåret tre testvinnere – mellomklasse-gassgrillen Bluegaz Z-1 blir best i test. Eva Solo Fireglobe blir beste budsjettgassgrill, og Broil King Baron 490 blir beste premiumgassgrill.

97
96
95

Derfor er Broil King Baron 490 den beste premiumgassgrillen

Broil King Baron 490, Weber Genesis E-330 GBS og Landmann Avalon PTS+ 3.1

Derfor er Broil King Baron 490 den beste premiumgassgrillen

Broil King Baron 490 blir beste premiumgassgrill, blant annet fordi den i tillegg til de fire hovedbrennerne også har en sidebrenner og en rotisseriebrenner. Den får mye ros for sin kvalitetsfølelse, og det eneste minuset er en ikke altfor rask montering og enkelte problemer med grilling ved lavere temperaturer.

Weber Genesis E-330 GBS er et skikkelig kvalitetsprodukt, som mange andre Weber-produkter. Den har et ekstra brennerør for grilling ved høye temperaturer, og den har enkelte designinnslag som gjør den enkel å rengjøre. Akkurat som Broil King Baron 490 tar monteringen litt tid.

Landmann Avalon PTS+ 3.1 bruker, som enkelte andre griller fra Landmann, et spesielt system for å gi jevn varme over hele grillflaten. Den har tre hovedbrennere og en sidebrenner, samt avlastningsflater og opphengskroker. Som med de andre to er det monteringstiden som trekker inntrykket mest ned.

Utforming

Alle tre grillene har en veldig "klassisk" utforming til gassgriller å være. De har to sidebord, hjul og skap under grillflaten. Broil King Baron 490 er imidlertid den eneste av de tre som har sammenleggbare sidebord, noe som gjør grillen enklere å lagre.

Broil King Baron 490 har enda en annen fordel i det at den er godkjent for at gassflasken skal kunne oppbevares i skapet under grillflaten (noe som ellers ikke er en selvfølge). Weber Genesis E-330 GBS har ribber som er utformet for at så lite som mulig skal sette seg fast, og en plate som samler opp alle fettdråper, som kan tas ut og vaskes.

Funksjoner

Weber Genesis E-330 GBS har en såkalt "Sear Station", som er et ekstra brennerør som gjør at en del av grillflaten holder høyere temperatur. Denne skal brukes til for eksempel å grille kjøtt ved høy temperatur og er praktisk hvis du ikke hadde tenkt til å grille alt annet ved samme høye temperatur.

Landmann Avalon PTS+ 3.1 benytter seg av Landmanns PTS-system (Power Thermal Spread), som er utviklet for å gi en jevnere varme over hele grillflaten. Broil King Baron 490 er den eneste av de tre som kan skryte av at den har en rotisseriebrenner som standard.

95
90
86

Derfor er Eva Solo Fireglobe den beste budsjettgassgrillen

Eva Solo Fireglobe, Outdoorchef City 420 og Weber Go-Anywhere Gas

Derfor er Eva Solo Fireglobe den beste budsjettgassgrillen

Eva Solo Fireglobe er best i test for denne prisklassen. Den er pent designet, enkel å håndtere og har også tre hovedbrennere og et innebygd termometer. Den får gode karakterer i test, med det eneste minus at den mangler avlastningsområde – noe som riktignok er gjennomgående for de tre produktene i denne prisklassen.

Outdoorchef City 420 har et plasseffektivt design og et system for enkelt å regulere om man vil grille direkte eller indirekte. Indirekte betyr at man ikke har maten direkte over varmekilden, noe som er praktisk for råvarer som tar lengre tid å tilberede, og som ellers kunne brent seg hvis de hadde blitt plassert rett på varmekilden. Den har imidlertid bare en brenner og har en mindre grilloverflate enn Eva Solo Fireglobe.

Weber Go-Anywhere Gas er en veldig liten og praktisk grill som er bygget for å være bærbar. Den er praktisk for utflukter, men det kompakte formatet (og dermed den kompakte grilleoverflaten) er kanskje ikke fullt egnet til daglig bruk i hjemmet. Den mangler også innebygd termometer, som ikke nødvendigvis kan forventes av en billig gassgrill.

Utforming

Weber Go-Anywhere Gas er som nevnt først og fremt egnet for å ta med seg på utflukter. Både grillen i seg selv og de kompatible gassflaskene er av et lett håndterbart og kompakt format, så det er ikke snakk om en stor grill som skal slepes med ut. Den har et bærehåndtak for å gjøre transporten litt smidigere.

Outdoorchef City 420 er nokså høy og smal. Den har et veldig plasseffektivt format, noe som er praktisk hvis du for eksempel vil kunne sette grillen i boden eller lignende mellom bruksøktene. Det er også praktisk for vinterlagring.

Eva Solo Fireglobe har et på noen måter veldig klassisk kulegrilldesign, men med noen forskjeller. Grillen er høyere i bakkant, noe som gjør at risten har en viss vindbeskyttelse. Bena er også laget for å være lette å ta av hvis det er nødvendig for rengjøringsformål.

Funksjoner

Eva Solo Fireglobe er klart best med hensyn til brennere, da den har tre hovedbrennere. Den har også et medfølgende tilbehør for å gi en varmlufteffekt. Lokket har et innebygd termometer, og Eva Solo oppgir at grillen kan komme opp i over 300 grader.

Hvis grillen bare har en brenner, kan det være vanskelig å kjøre indirekte grilling, men Outdoorchef City 420 har en kjegleformet innsats som, avhengig av hvordan den er vendt, kan lede varmen på forskjellige måter og skape direkte eller indirekte varme.

Weber Go-Anywhere Gas er nokså funksjonsfattig, da også den bare har én brenner og dessverre savner et innebygd termometer som eneste grillen av de tre i denne prisklassen dessuten. Den tennes med en manuell gnisttenner.

91
89
93

Derfor er Bluegaz Z-1 den beste mellomklasse-gassgrillen

Outdoorchef Ascona 570 G, Weber Q3200 og Landmann Miton PTS 4.1

Derfor er Bluegaz Z-1 den beste mellomklasse-gassgrillen

Landmann Miton PTS 4.1 har en god størrelse på grilloverflaten og sidebrennerne, i tillegg til et par andre praktiske funksjoner. Den får imidlertid minuspoeng på noen områder i tester, men får desto bedre vurdering for andre aspekter.

Bluegaz Z-1 er en veldig kompetent grill som har en god størrelse på grilloverflaten, og som står seg godt over flere sesongers bruk. I motsetning til Landmann Miton PTS 4.1 har den imidlertid ingen sidebrenner, og den kan heller ikke egentlig måle seg når det gjelder størrelsen på grilloverflaten. Vi mener generelt sett at den er et bedre valg enn Landmann Triton PTS 4.1 og kårer den til best i test i denne kategorien.

Weber Q3200 har også den avlastningsflater med smart utforming. I likhet med Bluegaz Z-1 mangler den sidebrenner, men den har en fin løsning for når lysforholdene rundt gassgrillen ikke er helt optimale.

Utforming

Landmann Miton PTS 4.1 har et veldig typisk, men stilig design. Den har sidebord på begge sider samt oppbevaring for redskaper og andre ting. Grillristen er laget av støpejern, og grillen er utstyrt med hjul for enkel flytting.

Bluegaz Z-1 deler mange av disse egenskapene med sidebord, oppheng for redskap og et praktisk oppbevaringsskap. Den er solid bygget og tåler å brukes i flere sesonger.

Også Weber Q3200 har to sidebord, men på denne modellen er de sammenleggbare. Dette er praktisk, siden det da blir lettere å oppbevare grillen.

Funksjoner

Weber Q3200 har ikke et vell av funksjoner, men den har et innebygd termometer og fremfor alt innebygd belysning. En liten lampe i håndtaket på lokket bidrar til å lyse opp grilloverflaten og gjør arbeidet enklere hvis det er litt mørkt.

Bluegaz Z-1 er kanskje ikke en grill som slår på stortrommen når det gjelder ekstrafunksjoner, men den har likevel alt som kreves av en moderne grill, for eksempel innebygd termometer og elektrisk tenning. Den mangler imidlertid sidebrenner.

Landmann Miton PTS 4.1 er utstyrt med det Landmann kaller Power Thermal Spreading System, som brukes på flere av deres gassgriller, og som skal gi en jevnere varmefordeling. I likhet med Blu<egaz Z-1 har den ingen iøynefallende ekstrafunksjoner, men den har alt man kan forvente seg, og er i tillegg utstyrt med sidebrenner.