summer 682170 1920

Test av ryddesager

Basert på 9 eksperttester og anmeldelser.

Slik vurderte vi ryddesagene

Hvis du har en viltvoksende hage eller bare trenger å rense unna noen grovere busker, kan en ryddesag være et godt valg. Avhengig av hvilket tilbehør du har, kan du også bruke den til å trimme gresset. Det finnes for eksempel et sagblad som – hvis ytelsen tillater det – kan bruke til å ta ned mindre trær, samt et krattblad for rask rensing av gress og kratt fra en ustelt tomt.

Vi har vurdert ni forskjellige modeller i tre forskjellige kategorier: el-/batteridrevne ryddesager, budsjettryddesager og mellomklasseryddesager. Følgende aspekter er tatt med i vurderingen:

  • Motoreffekt
  • Hvilke hoder som er inkludert
  • Arbeidsbredde
  • Sagens vekt
  • Lydnivå
  • Ergonomi under bruk
  • Eventuelle spesialfunksjoner

Innhold

Testvinner

Vi har kåret tre testvinnere – Honda UMK 425 UE blir best i test. MTD Smart BC 33D blir beste budsjettryddesag, og Stiga SBC 48 AE blir beste el-/batteridrevne ryddesag.

97
90
88

Derfor er MTD Smart BC 33 D den beste budsjettryddesagen

MTD Smart BC 33 D, McCulloch B26PS og Stihl FS 40

Derfor er MTD Smart BC 33 D den beste budsjettryddesagen

MTD Smart BC 33 D blir beste ryddesag i denne kategorien. Den kombinerer høy effekt med et relativt lavt lydnivå, og den har også to inkluderte trimmerhoder og en solid arbeidsbredde. Det eneste som trekker ned, er at den er tyngre enn konkurrentene. Men den har likevel gode egenskaper til å være en relativt billig modell.

McCulloch B26PS har også den to medfølgende hoder, men effekten er mer beskjeden enn på MTD Smart BC 33 D – samtidig som den er mer høylytt. Arbeidsbredden er også noe smalere, uten at den i seg selv er spesielt dårlig.

Stihl FS 40 kan skryte av en relativt lav vekt, men må se seg slått på mange andre områder. Effekten er tilsvarende som med McCulloch B26PS, men den har en smalere arbeidsbredde og bare ett inkludert trimmerhode.

Funksjoner og tilbehør

Når det gjelder medfølgende hoder, har McCulloch B26PS og MDT Smart BC 33 D som nevnt to stykker, ett med tråd og ett med krattblad. Stihl FS 40 leveres med bare ett trådhode. MTD Smart BC 33 D har den bredeste arbeidsbredden, 42 cm, og også det laveste lydnivået på 94 desibel.

McCulloch B26PS har et trimmerhode med et såkalt "Tap&Go"-system, noe som betyr at du banker trimmerhodet i bakken for å mate ut mer tråd. Den har også et delbart riggrør, som lar deg montere på ulike tilbehør.

McCulloch B26PS og Stihl FS 40 har nokså lik effekt, henholdsvis 750 og 700 watt. MTD Smart BC 33 D skiller seg ut med en klart høyere effekt på 1050 watt. Sistnevnte er imidlertid klart den tyngste i denne kategorien med en vekt på 6,8 kg.

97
92
90

Derfor er Honda UMK 425 UE den beste ryddesagen

Honda UMK 425 UE, Stihl FS 460 C-EM og Stihl FS 55

Derfor er Honda UMK 425 UE den beste ryddesagen

Honda UMK 425 UE er den beste ryddesagen i denne kategorien. Sagen har en god arbeidsbredde, bra medfølgende tilbehør og et praktisk system for håndtering av trimmertråden. Den er imidlertid noe tung, og effekten er litt lavere enn på de to andre modellene i denne kategorien.

Stihl FS 460 C-EM har for eksempel en effekt på hele 2200 watt. Noen kunder mener imidlertid at den er litt vanskelig å håndtere på grunn av den høye effekten, og den er også klart den tyngste i denne kategorien. I tillegg har den også den høyeste prisen.

Stihl FS 55 er den letteste ryddesagen av disse tre, men den benevnes offisielt av Stihl som en gresstrimmer, og den kommer bare med trimmertråd. Med riktig tilbehør fungerer den utmerket som ryddesag og berømmes for sin effektivitet av en tester.

Funksjoner og tilbehør

Honda UMK 425 UE og Stihl FS 460 C-EM har et lite overtak i forhold til FS 55 på den måten at de leveres med både trimmerhode og krattblad, noe som gjør dem mer allsidige fra start uten behov for å kjøpe noe ekstra tilbehør. Til Stihl FS 55 går det imidlertid helt fint å kjøpe et krattblad.

Honda UMK 425 UE har et såkalt "Tap&Go"-system, der du banker trimmerhodet i bakken for å mate ut mer tråd. Stihl FS 460 C-EM har kontrollene for sagens driftsmoduser på samme håndtak, noe som forenkler betjeningen. Videre har den spesielle stålfjærer i håndtaket som reduserer vibrasjonene under bruk.

Arbeidsbredden er den samme, litt over 40 cm. Effekten er litt forskjellig: Stihl FS 460 C-EM har som sagt en svært høy effekt på 2200 watt, mens Honda UMK 425 UE har en effekt på 810 watt, noe som kan anses som godkjent. Stihl FS 55 har den laveste effekten, 750 watt.

Beste el-/batteridrevne ryddesagen

Topp 3

95
93
90

Derfor er Stiga SBC 48 AE den beste el-/batteridrevne ryddesagen

Stiga SBC 48 AE, Ryobi RBC1226I og Stihl FSA 65

Derfor er Stiga SBC 48 AE den beste el-/batteridrevne ryddesagen

Stiga SBC 48 AE blir best i test i denne kategorien. Den har en god effekt som imponerer kjøperne, samt et praktisk system for å håndtere tråden. Den har også et medfølgende krattblad.

Ryobi RBC1226I har også den en god effekt, et godt utvalg av tilbehør og både medfølgende tråd og krattblad. De som har valgt kjøpe den, opplever imidlertid at den er noe tung og komplisert å montere.

Stihl FSA 65 er den letteste ryddesagen av de tre (regnet uten batteri), og den har også et relativt lavt lydnivå. Noe som trekker ned vurderingen, er imidlertid at de som har testet den, opplever at kvaliteten på trimmerhodet er svært dårlig.

Funksjoner og tilbehør

Stiga SBC 48 AE og Stihl FSA 65 drives begge av oppladbare batterier, som selges separat. Både Stiga og Stihl tilbyr batterier av forskjellige størrelser (amperetimer), og valget her påvirker hvor lang batterilevetiden er. Ryobi RBC1226I drives i stedet med ledning.

Alle tre ryddesagene har et system som forenkler matingen av tråden. Mens du trimmer, kan du banke trimmerhodet i bakken, og hodet mater så automatisk ut mer tråd. Dette er praktisk, siden du slipper å slå av trimmeren og bøye deg ned for å justere tråden.

Både Stiga SBC 48 Ryobi RBC1226I leveres med to trimmerhoder, ett med tråd og ett med krattblad. Stihl FSA 65 har bare ett trimmerhode med tråd, noe som betyr at du må kjøpe et hode med blad i tillegg hvis du har grovere kratt å håndtere.