Hoytrykksvaskere

Test av høytrykksvaskere

Basert på 11 eksperttester og anmeldelser.

Slik vurderte vi høytrykksvaskerne

En høytrykksvasker er et meget allsidig verktøy. Mange har sikkert brukt en til å vaske bilen, men den fungerer også bra for å skylle uteplassen, rengjøre utemøbler og vaske steinplatene utenfor inngangsdøren.

Høytrykksvaskerens rengjøringsevne avhenger av en rekke forskjellige ting, blant annet hvordan den spyler vannet (noen kan også spyle med såkalt "roterende" stråle, som i noen tilfeller kan fungere bedre enn "vanlig" stråle), og vanntemperatur. Det som til syvende og sist har størst betydning, er hvor høyt vanntrykket er. Generelt kan man si at alt opp til 130 bar duger for enklere jobber, mens det for grovrengjøring kreves en høytrykksvasker med et vanntrykk på minst 140 bar, kanskje til og med over 150 bar.

I denne testen har vi delt høytrykksvaskerne inn i tre forskjellige prisklasser: budsjett, mellomklasse og premium. I vurderingen vår har vi sett på følgende aspekter:

  • Slangelengde
  • Vanntrykk
  • Vanntemperatur
  • Effekt
  • Vannforbruk
  • Vekt
  • Antall medfølgende tilbehør

Innhold

Testvinner

Vi har kåret tre testvinnere – mellomklasse-høytrykksvaskeren Kärcher K5 Premium Full Control Plus Home blir best i test. Kärcher K4 Full Control blir beste billige høytrykksvasker, og Kärcher K7 Premium Full Control Plus Home blir beste premium-høytrykksvasker.

94
92
90

Derfor er Kärcher K5 Premium Full Control Plus Home best i test

Husqvarna PW 360, Kärcher K5 Premium Full Control Plus Home og Nilfisk E 150.2-10 H X-TRA

Derfor er Kärcher K5 Premium Full Control Plus Home best i test

Kärcher K5 Premium Full Control Plus Home er best i mellomprisklassen. Den plasserer seg over konkurrentene på grunn av sine gode spesifikasjoner og fremfor alt på grunn av tilbehøret. Den har fått veldig gode anmeldelser i tester og har som sin virkelig eneste store ulempe at den er noe tung og klumpete.

Husqvarna PW 360 får mye ros i en test for at den har god effekt og er enkel å jobbe med. Slangelengden er god, og den har også det vanligste tilbehøret. Det hadde vært bedre om den hadde hatt en høyere makstemperatur for dermed å kunne håndtere flere typer smuss.

Nilfisk E 150.2-10 H X-TRA har også den lite tilbehør – bare et flatt og et roterende munnstykke. Den er også tyngre enn Kärcher K5 Premium Full Control Plus Home, men sammenlignet med Husqvarna PW 360 skiller den seg ikke så mye ut. Den har imidlertid et hakket vassere vanntrykk enn Kärcher K5 Premium Full Control Plus Home.

Rengjøring og tilbehør

Kärcher K5 Premium Full Control Plus Home leveres med tre forskjellige tilbehør: et 3-i-1 spylerør, et roterende munnstykke og et terrassemunnstykke. Den får gode omtaler for rengjøringsevnen i en test, selv om slangen oppleves som noe sammenviklet.

Husqvarna PW 360 leveres med et spraymunnstykke, et jet-munnstykke og et roterende munnstykke, så den har alle grunnleggende verktøy for å håndtere det meste. Den har samme makstemperatur som de to andre – 40 grader – men én tester trekker fram at det hadde vært ønskelig å ha en høyere makstemperatur, siden det da hadde vært lettere å vaske bort for eksempel olje. Den generelle ytelsen vurderes imidlertid som god.

Nilfisk E 150.2-10 H X-TRA kommer med tre forskjellige munnstykker – et for høytrykksstråle, et for roterende stråle og et for påføring av rengjøringsmiddel. Dette er et nokså grunnleggende utvalg av tilbehør, og den må derfor se seg slått av Kärcher K5 Premium Full Control Plus Home på den fronten. Modellen får imidlertid gode testanmeldelser.

94
92
92

Derfor er Kärcher K4 Full Control den beste budsjetthøytrykksvaskeren

Kärcher K4 Full Control, Husqvarna PW 235 og Nilfisk D-PG 140.4-9 X-TRA

Derfor er Kärcher K4 Full Control den beste budsjetthøytrykksvaskeren

Kärcher K4 Full Control blir best i test i denne prisklassen, blant annet fordi den har et allsidig spylerør og en praktisk løsning for påfylling av rengjøringsmiddel. Dette er ikke den letteste av de tre modellene i denne prisklassen, men den rengjør godt og har en løsning som gjør det enkelt å se hvilken innstilling du bruker på munnstykket. Dette gjør at den gir mye for pengene med tanke på prisen, og den får også gode testvurderinger fra Råd och Rön.

Nilfisk D-PG 140.4-9 X-TRA beskrives av en tester som en svært så kapabel og brukervennlig høytrykksvasker. Den har et smart håndtak som lar deg enkelt justere trykket, men du får bare med det mest grunnleggende tilbehøret. Den er generelt litt dyrere enn Kärcher K4 Full Control, men kan sees på som et fullgodt alternativ avhengig av preferanse.

Husqvarna PW 235 kåres til beste billige høytrykkspyler i en test, og den har en fullt godkjent ytelse, spesielt i lys av prisklassen. Den veier ikke spesielt mye, men den har få medfølgende tilbehør, og i noen henseender kunne bruksanvisningen vært tydeligere.

Rengjøring og tilbehør

Kärcher K4 Full Control får ros i en test for hvor godt den rengjør blant annet murstein og utemøbler, men får trekk i en anmeldelse for at den er tung å bære rundt på. Nilfisk D-PG 140.4-9 X-TRA vurderes også som å rengjøre veldig godt, men terrassemunnstykket (som selges separat) får ikke utelukkende positiv omtale.

Husqvarna PW 235 beskrives som velfungerende, og den lave vekten gjør den svært bærbar. Den har imidlertid ikke noe medfølgende terrassemunnstykke, bare et flatt munnstykke og et roterende munnstykke.

Ingen av de tre maskinene har innebygd beholder til rengjøringsmiddel, men med Kärcher K4 Full Control kan du sette en flaske rengjøringsmiddel rett i maskinen (dette fungerer imidlertid bare med Kärchers egne flasker). Med Husqvarna PW 235 och Nilfisk D-PG 140.4-9 X-TRA får du en flaske til skum som du kobler på slangen får å påføre rengjøringsmiddel.

94
92
80

Derfor er Kärcher K7 Premium Full Control Plus Home den beste premium-høytrykksvaskeren

Nilfisk P 160.2-15 X-TRA, Kärcher K7 Premium Full Control Plus Home og Bosch GHP 5-55 Professional

Derfor er Kärcher K7 Premium Full Control Plus Home den beste premium-høytrykksvaskeren

Kärcher K7 Premium Full Control Plus Home er beste høytrykksvasker i premiumklassen. Den har en god rengjøringsfunksjon, og du får med både et vanlig munnstykke med flere funksjoner og et terrassemunnstykke. Maskinen har også et brukervennlig system for justering av vanntrykk, noe som kan være praktisk for eksempel i forbindelse med bilvask.

Nilfisk P 160.2-15 X-TRA er også den en velfungerende maskin med en skikkelig lang slange, men gir ikke et like høyt vanntrykk som Kärcher K7 Premium Full Control Plus Home og er også betydelig tyngre.

Bosch GHP 5-55 Professional har som sin største ulempe at den kan oppleves som dyr i forhold til hva du får. Det er ingenting galt med funksjonaliteten, og en tester beskriver den som robust og godt bygget. Den har imidlertid ikke noe medfølgende tilbehør, noe som er en av grunnene til at den høyere prislappen kan være vanskelig å rettferdiggjøre.

Rengjøring og tilbehør

Alle disse tre maskinene rengjør på en god måte, blant annet på grunn av et høyt vanntrykk og høyere temperatur enn billigere maskiner. Det vanligste er at varmtvannet holder en temperatur på 40 grader, mens disse tre maskinene produserer en vanntemperatur på 50 eller 60 grader. Det førstnevnte gjelder for Bosch GHP 5-55 Professional.

Dessverre har det bare en av dem noen form for medfølgende tilbehør. Kärcher K7 Premium Full Control Plus Home kommer med et terrassemunnstykke, og det vanlige munnstykket kan spyle vann på to forskjellige måter og også bruke rengjøringsmiddel. Trykket justeres ved hjelp av kontroller på håndtaket og illustreres på et digitalt display.

Nilfisk P 160.2-15 X-TRA har også to forskjellige spylefunksjoner, men krever at du bytter mellom to forskjellige medfølgende munnstykker. Det inngår også et munnstykke for påføring av rengjøringsmiddel. Bosch GHP 5-55 Professional har bare ett munnstykke, men du kan velge mellom bred og smal stråle, og med smal stråle kan du ha et høyt eller lavt vanntrykk.

Nilfisk P 160.2-15 X-TRA har som sagt et spesielt munnstykke med en påkoblet flaske for påføring av rengjøringsmiddel, og det samme gjelder Bosch GHP 5-55 Professional. Kärcher K7 Premium Full Control Plus Home fungerer slik at du setter hele flasken med rengjøringsmiddel oppå maskinen.