mature 2875251 1920

Test av høytrykksvaskere

Sist oppdatert 17 mai. Basert på 11 eksperttester og anmeldelser.

Slik vurderte vi høytrykksvaskerne

En høytrykksvasker er et meget allsidig verktøy. Mange har sikkert brukt en til å vaske bilen, men den fungerer også bra for å skylle uteplassen, rengjøre utemøbler og vaske steinplatene utenfor inngangsdøren.

Høytrykksvaskerens rengjøringsevne avhenger av en rekke forskjellige ting, blant annet hvordan den spyler vannet (noen kan også spyle med såkalt "roterende" stråle, som i noen tilfeller kan fungere bedre enn "vanlig" stråle), og vanntemperatur. Det som til syvende og sist har størst betydning, er hvor høyt vanntrykket er. Generelt kan man si at alt opp til 130 bar duger for enklere jobber, mens det for grovrengjøring kreves en høytrykksvasker med et vanntrykk på minst 140 bar, kanskje til og med over 150 bar.

I denne testen har vi delt høytrykksvaskerne inn i tre forskjellige prisklasser: budsjett, mellomklasse og premium. I vurderingen vår har vi sett på følgende aspekter:

  • Slangelengde
  • Vanntrykk
  • Vanntemperatur
  • Effekt
  • Vannforbruk
  • Vekt
  • Antall medfølgende tilbehør

Innhold

Testvinner

Vi har kåret tre testvinnere – mellomklassehøytrykksvaskeren Bosch AQT 45-14 X blir best i test. Kärcher K4 Full Control blir beste budsjetthøytrykksvasker, og Kärcher K7 Full Control Plus Flex blir beste premiumhøytrykksvasker.

95
90
84

Derfor er Bosch AQT 45-14 X best i test

Bosch AQT 45-14 X, Nilfisk C 130.2-8 og Husqvarna PW 360

Derfor er Bosch AQT 45-14 X best i test

Bosch AQT 45-14 X er best i mellomprisklassen. Den plasserer seg over konkurrentene på grunn av de gode spesifikasjonene og fremfor alt på grunn av de mange tilbehørsdelene som følger med. Den har fått veldig gode anmeldelser i tester og har som sin eneste virkelig store ulempe at den er noe tung og dermed ikke særlig bærbar.

Husqvarna PW 360 får mye ros i en test for at den har god effekt og er enkel å jobbe med. Slangelengden er god, og den har også det vanligste tilbehøret. Ett minus i test er den burde hatt en høyere makstemperatur for å håndtere flere typer smuss.

Nilfisk C 130.2-8 har også den få tilbehørsdeler, men de som følger med, kan utføre flere forskjellige oppgaver. Dette er den letteste maskinen av de tre i denne prisklassen, men er likevel ikke akkurat fjærlett. Vanntrykket er også noe mer beskjedent enn på de andre to modellene vi har vurdert.

Rengjøring og tilbehør

Bosch AQT 45-14 X leveres med fem forskjellige tilbehør: ett terrassemunnstykke, ett roterende munnstykke, ett munnstykke for påføring av rengjøringsmiddel, ett vinklet munnstykke og ett såkalt fjærmunnstykke. Denne modellen får høyeste karakter i en test i Aftonbladet.

Husqvarna PW 360 leveres med et spraymunnstykke, et jetmunnstykke og et roterende munnstykke, så den har alle grunnleggende verktøy for å klare det meste. Den har samme makstemperatur som de andre – 40 grader – men en tester mener det hadde vært ønskelig med en høyere makstemperatur, siden det hadde gjort det lettere å vaske bort ting som for eksempel olje. Den generelle ytelsen vurderes imidlertid som god.

Nilfisk C 130.2-8 kommer med tre forskjellige munnstykker – et vanlig for høytrykksstråle, et for roterende stråle og et for påføring av rengjøringsmiddel. Dette er et nokså grunnleggende utvalg av tilbehør og må derfor se seg slått av Bosch AQT 45-14 X på den fronten. Modellen får imidlertid gode testanmeldelser.

94
90
84

Derfor er Kärcher K4 Full Control den beste budsjetthøytrykksvaskeren

Kärcher K4 Full Control, Bosch AQT 35-12 Plus og Kärcher K2 Compact

Derfor er Kärcher K4 Full Control den beste budsjetthøytrykksvaskeren

Kärcher K4 Full Control blir best i test i denne prisklassen, blant annet fordi den har et allsidig spylerør og en praktisk løsning for påfylling av rengjøringsmiddel. Dette er ikke den letteste av de tre modellene i denne prisklassen, men den rengjør godt og har en løsning som gjør det enkelt å se hvilken innstilling du bruker på munnstykket.

Bosch AQT 35-12 Plus har som sin fremste fordel at den har praktisk medfølgende tilbehør. Den er også betydelig lettere enn Kärcher K4 Full Control, noe som selvfølgelig er praktisk hvis du skal rengjøre en større flate og trenger å flytte høytrykksvaskeren fra tid til annen. Dessverre mangler den innebygd beholder til rengjøringsmiddel.

Det samme gjelder Kärcher K2 Compact, men som Bosch AQT 35-12 Plus har den en annen løsning for rengjøringsmiddelet. Den har to forskjellige spylerør, og det er også den letteste av disse tre maskinene, så vel som den generelt billigste. Den klarer ikke noen tyngre rengjøring, men kan være egnet for enklere behov.

Rengjøring og tilbehør

Kärcher K4 Full Control får ros i en test for hvor godt den rengjør blant annet murstein og utemøbler, men får trekk i en anmeldelse for at den er tung å bære rundt på. Også Bosch AQT 35-12 Plus anses generelt som god til rengjøring, men det medfølgende terrassemunnstykket får ikke bare positiv omtale.

Kärcher K2 Compact beskrives som velfungerende, og den lave vekten gjør at det ikke er noe problem å flytte maskinen rundt. Derimot har den ikke noe medfølgende terrassemunnstykke, og rengjøring av balkonger og annet med det medfølgende spylerøret beskrives i en test som svært tidkrevende.

Ingen av de tre maskinene har en innebygd rengjøringsmiddelbeholder, men Kärcher K2 Compact og Bosch AQT 35-12 Plus kan suge opp rengjøringsmiddel fra en ekstern beholder med en slange og deretter påføre det på overflaten som skal rengjøres. Med Kärcher K4 Full Control kan du sette en flaske rengjøringsmiddel rett inn i maskinen (dette fungerer kun med Kärchers egne flasker).

93
92
88

Derfor er Kärcher K7 Full Control Plus Flex den beste premiumhøytrykksvaskeren

Kärcher K7 Full Control Plus Flex, Nilfisk P 160.2-15 X-TRA og Kränzle K 1152 TST

Derfor er Kärcher K7 Full Control Plus Flex den beste premiumhøytrykksvaskeren

Kärcher K7 Full Control Plus Flex er beste premiumhøytrykksvasker. Den har en god rengjøringsfunksjon og er allsidig selv om den bare har ett medfølgende munnstykke. Maskinen har også et bruksvennlig system for justering av vanntrykket.

Nilfisk P 160.2-15 X-TRA er også den en velfungerende maskin, men gir ikke like høyt vanntrykk som Kärcher K7 Full Control Plus Flex og er også betydelig tyngre.

Kränzle K 1151 TST har som sin fremste ulempe at den er veldig dyr, og det generelle prisbildet er betydelig høyere enn for de andre to modellene i denne prisklassen. Funksjonaliteten er det imidlertid ikke noe galt med, og en tester beskriver den som robust og godt bygget. Den har imidlertid heller ingen medfølgende tilbehør.

Rengjøring og tilbehør

Alle disse tre maskinene rengjør på en god måte, blant annet på grunn av et høyt vanntrykk og høyere temperatur enn billigere maskiner. Det vanligste er at vannet har en temperatur på 40 grader, mens disse tre maskinene genererer en vanntemperatur på 60 grader.

Dessverre har ingen av dem noen medfølgende tilbehør. Kärcher K7 Full Control Plus Flex har imidlertid et fleksibelt munnstykke som kan spyle vannet på to forskjellige måter og også påføre rengjøringsmiddel. Trykket justeres ved hjelp av kontroller på håndtaket og illustreres på et digitalt display.

Nilfisk P 160.2-15 X-TRA har også to forskjellige spylefunksjoner, men dette krever at du bytter mellom to forskjellige medfølgende munnstykker. Det inngår også et munnstykke for påføring av rengjøringsmiddel. Kränzle K 1152 TST har bare ett munnstykke, men trykket kan justeres med en bryter på maskinen.

Kränzle K 1152 TST kan ta inn rengjøringsmiddel med en slange, mens Nilfisk P 160.2-15 X-TRA som nevnt har et eget munnstykke med tilkoblet flaske for dette formålet. Kärcher K7 Full Control Plus Flex fungerer slik at man setter hele flasken med rengjøringsmiddel oppå maskinen.