mature 2875251 1920

Test av høytrykksvaskere

Basert på 11 eksperttester og anmeldelser.

Slik vurderte vi høytrykksvaskerne

En høytrykksvasker er et meget allsidig verktøy. Mange har sikkert brukt en til å vaske bilen, men den fungerer også bra for å skylle uteplassen, rengjøre utemøbler og vaske steinplatene utenfor inngangsdøren.

Høytrykksvaskerens rengjøringsevne avhenger av en rekke forskjellige ting, blant annet hvordan den spyler vannet (noen kan også spyle med såkalt "roterende" stråle, som i noen tilfeller kan fungere bedre enn "vanlig" stråle), og vanntemperatur. Det som til syvende og sist har størst betydning, er hvor høyt vanntrykket er. Generelt kan man si at alt opp til 130 bar duger for enklere jobber, mens det for grovrengjøring kreves en høytrykksvasker med et vanntrykk på minst 140 bar, kanskje til og med over 150 bar.

I denne testen har vi delt høytrykksvaskerne inn i tre forskjellige prisklasser: budsjett, mellomklasse og premium. I vurderingen vår har vi sett på følgende aspekter:

  • Slangelengde
  • Vanntrykk
  • Vanntemperatur
  • Effekt
  • Vannforbruk
  • Vekt
  • Antall medfølgende tilbehør

Innhold

Testvinner

Vi har kåret tre testvinnere – mellomklassehøytrykksvaskeren Bosch AQT 45-14 X blir best i test. Kärcher K4 Full Control blir beste budsjetthøytrykksvasker, og Kärcher K7 Full Control Plus Flex blir beste premiumhøytrykksvasker.

95
90
95

Derfor er Bosch AQT 45-14 X best i test

Bosch AQT 45-14 X, Husqvarna PW 360 og Stihl RE 129 Plus

Derfor er Bosch AQT 45-14 X best i test

Bosch AQT 45-14 X er best i mellomprisklassen. Den plasserer seg over konkurrentene på grunn av de gode spesifikasjonene og fremfor alt på grunn av de mange tilbehørsdelene som følger med. Den har fått veldig gode anmeldelser i tester og har som sin virkelig eneste store ulempe at den er noe tung og dermed ikke spesielt bærbar.

Husqvarna PW 360 får mye ros i en test for at den har god effekt og er enkel å jobbe med. Slangelengden er god, og den har også det vanligste tilbehøret. Det hadde vært bedre om den hadde hatt en høyere makstemperatur for dermed å kunne håndtere flere typer smuss.

Stihl RE 129 har også få tilbehør – bare et flatt munnstykke og et roterende munnstykke. Den er litt tyngre enn Bosch AQT 45-14 X, men også noe lettere enn Husqvarna PW 360. Den er imidlertid den svakeste av de tre når det gjelder vanntrykk.

94
90
92

Derfor er Kärcher K4 Full Control den beste budsjetthøytrykksvaskeren

Kärcher K4 Full Control, Bosch AQT 35-12 Plus og Husqvarna PW 235

Derfor er Kärcher K4 Full Control den beste budsjetthøytrykksvaskeren

Kärcher K4 Full Control blir best i test i denne prisklassen, blant annet fordi den har et allsidig spylerør og en praktisk løsning for påfylling av rengjøringsmiddel. Dette er ikke den letteste av de tre modellene i denne prisklassen, men den rengjør godt og har en løsning som gjør det enkelt å se hvilken innstilling du bruker på munnstykket. Dette gjør at den gir mye for pengene med tanke på prisen, og den får også gode testvurderinger fra Råd och Rön.

Bosch AQT 35-12 Plus har som sin største fordel at den har praktiske, medfølgende tilbehør. Den er også betydelig lettere og derfor mer bærbar enn Kärcher K4 Full Control, noe som naturligvis er praktisk for deg som skal rengjøre et større område og trenger å bevege flytte på høytrykksvaskeren nå og da. Dessverre mangler den innebygd beholder til rengjøringsmiddel.

Husqvarna PW 235 kåres til beste billige høytrykkspyler i en test, og den har en fullt godkjent ytelse, spesielt i lys av prisklassen. Den veier ikke spesielt mye, men den har få medfølgende tilbehør, og i noen henseender kunne bruksanvisningen vært tydeligere.

Rengjøring og tilbehør

Kärcher K4 Full Control får ros i en test for hvor godt den rengjør blant annet murstein og utemøbler, men får trekk i en anmeldelse for at den er tung å bære rundt på. Også Bosch AQT 35-12 Plus anses som generelt god til rengjøring, men den medfølgende terrassevasken får ikke bare positiv omtale.

Husqvarna PW 235 beskrives som velfungerende, og den lave vekten gjør at det ikke er noe problem å flytte rundt på den. Den har imidlertid ikke noe medfølgende terrassemunnstykke, bare et flatt munnstykke og et roterende munnstykke.

Ingen av de tre maskinene har en innebygd beholder til rengjøringsmiddel, men Bosch AQT 35-12 Plus er selvsugende og kan med slange suge opp rengjøringsmiddel fra en ekstern beholder og deretter påføre det på overflaten som skal rengjøres. Med Kärcher K4 Full Control kan du sette en flaske rengjøringsmiddel rett inn i maskinen (dette fungerer kun med Kärchers egne flasker). Husqvarna PW 235 har inkludert en skumflaske som du fester til slangen for å påføre rengjøringsmiddel.

93
92
88

Derfor er Kärcher K7 Full Control Plus Flex den beste premiumhøytrykksvaskeren

Kärcher K7 Full Control Plus Flex, Nilfisk P 160.2-15 X-TRA og Kränzle K 1152 TST

Derfor er Kärcher K7 Full Control Plus Flex den beste premiumhøytrykksvaskeren

Kärcher K7 Full Control Plus Flex er beste premiumhøytrykksvasker. Den har en god rengjøringsfunksjon og er allsidig selv om den bare har ett medfølgende munnstykke. Maskinen har også et bruksvennlig system for justering av vanntrykket.

Nilfisk P 160.2-15 X-TRA er også den en velfungerende maskin, men gir ikke like høyt vanntrykk som Kärcher K7 Full Control Plus Flex og er også betydelig tyngre.

Kränzle K 1151 TST har som sin fremste ulempe at den er veldig dyr, og det generelle prisbildet er betydelig høyere enn for de andre to modellene i denne prisklassen. Funksjonaliteten er det imidlertid ikke noe galt med, og en tester beskriver den som robust og godt bygget. Den har imidlertid heller ingen medfølgende tilbehør.

Rengjøring og tilbehør

Alle disse tre maskinene rengjør på en god måte, blant annet på grunn av et høyt vanntrykk og høyere temperatur enn billigere maskiner. Det vanligste er at vannet har en temperatur på 40 grader, mens disse tre maskinene genererer en vanntemperatur på 60 grader.

Dessverre har ingen av dem noen medfølgende tilbehør. Kärcher K7 Full Control Plus Flex har imidlertid et fleksibelt munnstykke som kan spyle vannet på to forskjellige måter og også påføre rengjøringsmiddel. Trykket justeres ved hjelp av kontroller på håndtaket og illustreres på et digitalt display.

Nilfisk P 160.2-15 X-TRA har også to forskjellige spylefunksjoner, men dette krever at du bytter mellom to forskjellige medfølgende munnstykker. Det inngår også et munnstykke for påføring av rengjøringsmiddel. Kränzle K 1152 TST har bare ett munnstykke, men trykket kan justeres med en bryter på maskinen.

Kränzle K 1152 TST kan ta inn rengjøringsmiddel med en slange, mens Nilfisk P 160.2-15 X-TRA som nevnt har et eget munnstykke med tilkoblet flaske for dette formålet. Kärcher K7 Full Control Plus Flex fungerer slik at man setter hele flasken med rengjøringsmiddel oppå maskinen.