LG FH6F9BDS2

Test av tørketromler

Sist oppdatert 22. januar 2019. Basert på 9 eksperttester og anmeldelser.

Slik vurderte vi tørketromlene

Det finnes tre forskjellige typer tørketromler å velge mellom; kondenstrommel, avtrekkstrommel og varmepumpetrommel. Da disse fungerer på ulike måter, stiller ulike krav til installasjon og også har forskjeller i energiforbruk, kan det være verdt å reflektere over hvilken som passer deg.

Vi har lagt vekt på følgende ting i vurderingen av tørketromlene:

  • Tørkeevne – full og halvfull maskin
  • Energiklassifisering
  • Kondenseringseffektivitet
  • Tørkekapasitet – hvor mange kilo klesvask tar maskinen
  • Lydnivå
  • Tid – hovedprogram, hurtigprogram og ØKO-program
  • Eventuelle programmer for sensitive stoffer som silke og ull
  • Tømming av vannbeholder og lofilter
  • Brukervennlighet – display, knapper og kontroller

Nedenfor vurderer vi hver av de tre typene slik at det blir enklere å se hvilken tørketrommel som er best.

Innhold

Testvinner

Vi har kåret tre testvinnere – Bosch WTW875M8SN blir beste kondenstrommel. Miele Softtronic T8302 blir beste avtrekkstrommel og Siemens iQ700 WT47W568DN blir beste varmepumpetrommel.

91
77
77

Derfor er Bosch WTWM875M8SN den beste kondenstrommelen

Miele TDA150 C, Bosch WTW875M8SN og Electrolux Flexcare EDP2074PDW

Derfor er Bosch WTWM875M8SN den beste kondenstrommelen

Bosch WTW875M8SN kan ikke måle seg med Electrolux Flexcare EDP2074PDW når det gjelder pris, men en rekke smarte funksjoner, et stort utvalg av programmer og et pent design gjør den til vår testvinner. Miele TDA150 C får generelt gode anmeldelser, men designet og at den har relativt få funksjoner, trekker ned vurderingen.

Bosch får også plusspoeng for energiklassifiseringen.

Funksjoner og tørking

Alle tre modeller har en rekke programmer for forskjellige tørketider og ulike typer stoffer. I motsetning til Miele TDA150 har Bosch WTW875M8SN og Electrolux Flexcare EDP2074PDW elektronisk fuktighetsdetektering i sine to maskiner, samt forsinkelse av tørketiden på opptil 24 timer.

Bosch WTW875M8SN har ingen innebygd mulighet for tømming med slange i maskinen, noe Miele TDA150 og Electrolux Flexcare EDP2074PDW har. Bosch WTW875M8SN er imidlertid den eneste som har en selvrengjørende kondensator, og det er derfor den trenger å beholde vannet i maskinen. Kondensatoren må ellers tas ut og rengjøres med jevne mellomrom.

Svenske Råd & Rön gir Miele TDA150 minus for tørkeevnen, spesielt for en full maskin med bomull som skal tørkes stryketørt, og hvor skrukkete plaggene blir. Electrolux Flexcare EDP2074PDW får noe bedre vurderinger for skrukkingen, men den får bunnkarakterer for tørking av syntetisk stoff og små mengder bomullsplagg. 

Bosch WTW875M8SN får desto bedre vurderinger, og kundetilfredsheten er generelt svært høy.

Design og miljø

De tre modellene er forskjellige rent estetisk. Bosch WTW875M8SN er den eneste som har glassrute på døren, da Miele TDA150 og Electrolux Flexcare EDP2074PDW har et noe enklere design uten glassrute. Ellers er de nokså like, med et hjul som man vrir på for å velge program samt et digitalt display.

Bosch WTW875M8SN får høyeste karakter når det gjelder strømforbruk, da den har klasse A++, mens Flexcare og Miele TDA150 begge lander på B. Electrolux Flexcare EDP2074PDW ligger imidlertid i forkant når det gjelder størrelse, da den er dypere og lettere enn de andre to. Vektforskjellen er nokså markant – 36 kg sammenlignet med henholdsvis 50 kg og 54 kg.

91
87
84

Derfor er Miele Softtronic T8302 den beste avtrekkstrommelen

Miele Softtronic T8302, AEG Lavatherm T65170AV og Indesit EcoTime IDV75

Derfor er Miele Softtronic T8302 den beste avtrekkstrommelen

Miele Softtronic blir vår testvinner, først og fremst på grunn av den høye kundetilfredsheten og at den er velkonstruert. Den har for eksempel uttak for avtrekksluft på tre forskjellige sider, noe som gjør den enklere å installere. Installasjonsprosessen anses for øvrig å være veldig enkel av kundene.

Selv om AEG Lavatherm har en attraktiv pris og kundetilfredsheten generelt er høy, kommenterer brukerne nokså ofte problemer med holdbarheten på lang sikt. Selv om Indesit EcoTime er en relativt billig maskin, gjør det enkle designet og et tynt utvalg av programmer at den ikke helt kan måle seg med konkurrentene.

Funksjoner og tørking

Indesit EcoTime er billigst, men også fattigst på funksjoner. Innstillingene er veldig enkle – du velger høy eller lav temperatur og deretter hvor lenge maskinen skal gå. Maskinen har imidlertid en guide på forsiden for hvor lenge man bør tromle avhengig av mengden vask og stoffer.

AEG Lavatherm og Miele Softtronic har et bedre utvalg av programmer, særlig Softtronic, som har programvalg for sensitive plagg eller hvis du vil unngå å skrukke plaggene. Ingen av modellene har imidlertid digitalt display. Miele Softtronic har kun plass til 6 kg vask, mens de to andre rommer 7 kg.

Miele Softtronic får litt trekk av forbrukerne for at det automatiske programmet ikke tørker helt tørt, noe som har ført til at enkelte har prøvd seg frem for å finne en innstilling som fungerer. Kjøperne er generelt svært fornøyde, og mange trekker frem at maskinen oppleves som veldig stillegående.

Generelt sett er kjøperne fornøyd med Indesit EcoTime, hovedsakelig fordi det er en billig maskin som gjør det den er bygget for, selv om den ikke har noen spektakulære funksjoner.

Design og miljø

Indesit EcoTime skiller seg ut ved at den har en glassrute på døren. AEG Lavatherm og Miele Softtronic har et veldig likt design med en enkel, firkantet dør uten rute. Lavatherm og Softtronic har tilkobling for avtrekksluft både på baksiden og på hver side, mens Indesit EcoTime bare har tilkobling på baksiden.

Alle tre har som nevnt energiklasse C. Lydnivåene er også tilnærmet like, selv om Indesit EcoTime ligger noen få desibel høyere. AEG Lavatherm har et såkalt Silent System, men ligger bare 1 decibel lavere i offisielt lydnivå enn Miele Softtronic.

91
90
89

Derfor er Siemens iQ700 WT47W568DN den beste varmepumpetrommelen

Samsung DV90K6000CW, Siemens iQ700 WT47W568DN og Miele TMG840 WP

Derfor er Siemens iQ700 WT47W568DN den beste varmepumpetrommelen

Siemens iQ700 WT47W568DN blir testvinner, da den har den mest attraktive prisen, smarte funksjoner og en generelt god tørkeevne. Samsung DV90K6000CW (nedenfor kalt DV90K) får pluss i margen for feilsøking via mobilapp og en større kapasitet. Miele har bygget et godt produkt med TMG840 WP, men den høye prisen virker noe avskrekkende.

Funksjoner og tørking

En forsinkelse på opptil 24 timer finnes på alle tre maskiner. Siemens iQ700 har også elektronisk fuktdetektering, som stopper programmet når vasken er helt tørr for å motvirke krymping. Siemens iQ700 har dessuten spesielle programmer for ting som håndklær, tepper og skjorter.

Miele TMG840 har en funksjon som kalles Steam Finish, der plaggene i trommelen dampes på slutten av programmet slik at de ikke skal behøve å strykes. Det finnes også spesielle duftpatroner som man kan kjøpe til tørketrommelen, som gir klærne en viss duft etter tørkingen, for eksempel av blomster.

Av svenske Råd & Rön får Samsung DV90K middels rangeringer på tørking og bunnrangering når det gjelder skrukking. Siemens iQ700 får lignende resultater, med marginalt bedre vurdering på skrukking. Miele TMG840 får gode skussmål av kundene på tørkingen, men mange kommenterer den høye prisen.

Design og miljø

Alle tre maskiner har en rund dør med glassrute, bryter for å velge program samt et digitalt display. Miele TMG840 har markedets høyeste energiklasse, A+++, mens de andre to har A++. Miele TMG840 og Samsung DV90K har tømming gjennom slange, men ikke Siemens iQ700. Siemens iQ700 har imidlertid en selvrengjørnde kondensator.

Som mange andre av Mieles modeller har TMG840 en emaljert front, som skal være mer slitesterk og mer bestandig mot riper. Miele har også montert et filter på varmepumpen, slik at den ikke skal behøve å rengjøres, men at man i stedet rengjør filteret.

Samsung har utviklet en mobilapp for feilsøking av tørketrommelen hvis noe er galt, og den kan også gi deg tips i feilsøkingsprosessen. Både Samsung DV90K og Miele TMG840 har innebygd belysning i trommelen. Både TMG840 og iQ700 har plass til 8 kg vask, mens DV90K rommer hele 9 kg.