Luftvarmepumpe Best i test

Test av luftvarmepumpe

Basert på 2 eksperttester.

Slik vurderte vi luftvarmepumpene

En luftvarmepumpe er en måte å styre temperaturen i et hus på. Den kan varme opp huset ditt om vinteren eller kjøle det ned om sommeren. Mange modeller kan også vedlikeholdsvarme for eksempel en sommerhytte når den står tom om vinteren.

I denne sammenstillingen har vi fokusert på luft-til-luft-varmepumper (i motsetning til for eksempel avtrekksluftvarmepumper eller luft-til-vann-varmepumper). Vi har delt dem i tre forskjellige prisklasser: budsjett, mellomklasse og premium. Vi har tatt sett på følgende aspekter i vår vurdering:

  • Årsvarmefaktor/SCOP-verdi – pumpens oppvarmingsytelse
  • Luftvarmepumpens energieffektivitet, såkalt SEER-verdi
  • Lydnivået på utendørsdelen
  • Hvor mye støy avgir luftvarmepumpens innendørsdel
  • Er fjernkontroll eller fjernstyring av pumpen inkludert?
  • Finnes det et partikkelfilter?
  • Hva er luftvarmepumpens energiklasse når det gjelder kjøling og oppvarming?
  • Finnes det funksjon for vedlikeholdsvarme?
  • Hvor mange minusgrader kan luftvarmepumpen håndtere?

Innhold

Testvinner

Vi har kåret tre testvinnere – mellomklassevarmepumpen Bosch Compress 8000 AA blir best i test. Mitsubishi MSZ-FH35VEHZ blir beste budsjettvarmepumpe, og Samsung Smart Exclusive 12 blir beste premiumvarmepumpe.

91
87
82

Derfor er Samsung Smart Exclusive 12 den beste luftvarmepumpen i premiumklassen

Samsung Smart Exclusive 12, IVT Nordic Inverter 12 THR-N og Panasonic VE12NKE

Derfor er Samsung Smart Exclusive 12 den beste luftvarmepumpen i premiumklassen

Samsung Smart Exclusive 12 er vår testvinner i denne prisklassen. Den har god energiklassifisering, gode verdier for SCOP og SEER, er stillegående og inkluderer også støtte for styring via mobilapp.

IVT Nordic Converter 12 THR-N er også den en utmerket luftvarmepumpe, men imidlertid med en litt lavere energiklassifisering på kjølingen enn de andre to. SCOP-verdien er god, men SEER-verdien er lavere enn enkelte av konkurrentene. Den er heller ikke så stillegående som Samsung Smart Exclusive 12.

Panasonic VE12NKE er den generelt dyreste av de tre, men inkluderer ikke Wi-Fi-styring slik tilfellet er med de andre to. Energiklasse, SCOP og SEER er bra, men denne modellen er mer høylytt enn konkurrentene.

Energiforbruk, effektivitet og lydnivå

En energiklassifisering på A+++ må man nesten kunne forvente fra en luftvarmepumpe i denne prisklassen, og Samsung Smart Exclusive 12 har denne vurderingen både for varme og kjøling. SCOP og SEER er på henholdsvis utmerkede 5,2 og 9,2, og lydnivået på innendørsdelen er svært lavt – 40 desibel.

IVT Nordic Converter 12 THR-N er noe mer høylytt, men 46 desibel kan fortsatt betraktes som stillegående. SEER-verdien er 7,4, som er den laveste av de tre modellene i denne prisklassen. Energiklassifiseringen for kjøling er "bare" A++, som er mindre enn man kanskje kunne ønske i denne prisklassen.

Panasonic VE12NKE har et lydnivå på 60 desibel på innendørsdelen, som tilsvarer nivået ved normal samtale, og som i seg selv ikke kan anses som høyt. Men det finnes flere konkurrenter som er stillere. Energiklassifiseringen og SCOP- og SEER-verdiene kan man imidlertid ikke klage på (henholdsvis 5,1 og 8,5).

89
87
80

Derfor er Bosch Compress 8000 AA den beste luftvarmepumpen i mellomklassen

Bosch Compress 8000 AA, Toshiba Daiseikai 8-35 og Daikin Origo 35

Derfor er Bosch Compress 8000 AA den beste luftvarmepumpen i mellomklassen

Bosch Compress 8000 AA er vår testvinner i denne prisklassen. Den har en uklanderlig energiklassifisering samt gode SCOP- og SEER-verdier. Den er også relativt stillegående og kan varme opp selv en stor villa.

Toshiba Daiseikai 8-35 har også veldig god energiklassifisering og gode SCOP- og SEER-verdier. Den har en innebygd timer og bakgrunnsbelyst LCD-skjerm. Støynivået trekker imidlertid totalvurderingen litt ned.

Daikin Origo 35 har trinnløs vedlikeholdsvarme, energisparingsfunksjoner og er stillegående. Dessverre har den en energiklassifisering som selv om den er godkjent, er altfor lav for en moderne luftvarmepumpe.

Energiforbruk, effektivitet og lydnivå

Bosch Compress 8000 AA kan skryte av en A+++ klassifisering for både kjøling og oppvarming. SCOP og SEER ligger på henholdsvis 5,2 og 7,4, som er gode tall. Lydnivået kan man heller ikke klage på; det er på under 50 desibel for både utendørsdelen og innendørsdelen.

Toshiba Daiseikai 8-35 har lignende tall for SCOP (4,9), men slår Bosch Compress 8000 AA når det gjelder SEER, der Toshiba Daiseikai 8-35 lander på hele 8,9. Selv om lydnivået ikke er spesielt høyt i seg selv, er det høyere enn konkurrentenes, da det ligger på nærmere 60 desibel både inne og ute.

Daikin Origo 35 er veldig stillegående, med en innendørsdel som ligger på under 40 desibel og en utendørsdel rett under 50. SCOP- og SEER-verdiene er imidlertid ikke mer enn godkjent, og at en moderne luftvarmepumpe bare har energiklassifisering A+ og A, føles ikke tilstrekkelig.

Beste luftvarmepumpen i budsjettklassen

Topp 3

87
80
77

Derfor er Mitsubishi MSZ-FH35VEHZ den beste luftvarmepumpen i budsjettklassen

Panasonic CZ12SKE, Daikin NX35 og Mitsubishi MSZ-FH35VEHZ

Derfor er Mitsubishi MSZ-FH35VEHZ den beste luftvarmepumpen i budsjettklassen

Mitsubishi MSZ-FH35VEHZ er vår testvinner i budsjettprisklassen. Den har god energiklassifisering, gode SCOP- og SEER-verdier og er relativt stillegående. Den har også en og annen smart funksjon, for eksempel at den kan detektere hvor du befinner deg, og justere luftstrømmen etter dette.

Daikin NX35 får i en test gode karakterer for energiforbruk og lydnivå. Det som trekker ned, er SCOP- og SEER-verdiene, som medfører lave karakterer i Forbrukerrådets test. Den får også minus i margen av Folksam for at mulighet for fjernstyring ikke er inkludert på kjøpet. Denne modellen er også generelt dyrere enn Mitsubishi MSZ-FH35VEHZ.

Panasonic CZ12SKE er en generelt nokså god luftvarmepumpe, men dessverre er energiklassen samt SCOP- og SEER-verdiene godkjent, men heller ikke særlig mer. Den er heller ikke spesielt stillegående.

Energiforbruk, effektivitet og lydnivå

Mitsubishi MSZ-FH35VEHZ har en energiklassifisering på A+++ og A++ for henholdsvis kjøling og oppvarming, noe som er veldig bra. SCOP- og SEER-verdiene er også gode, henholdsvis 4,8 og 8,9. Man kan ikke påstå at den er lydløs, men 44 dB på innendørsdelen kan sammenlignes med gjennomsnittlig lydnivå for et kjøleskap.

Panasonic CZ12SKE har som sagt ikke overveldende høye tall for SCOP (4,1) og SEER (6,3). Klassifiseringen med hensyn til miljøaspektet er middels høy, og den har ikke mer enn energiklasse A++ for kjøling og A+ for oppvarming. Lydnivået på 58 desibel på innendørsdelen er i den øvre delen av spekteret for det som kan betraktes som normalhøyt.

Daikin NX35 får gode karakterer fra Folksam når det gjelder energi, men faktum er at denne luftvarmepumpen ikke har mer enn energiklasse A+ for verken kjøling eller oppvarming, noe som må anses som lavt for en moderne varmepumpe. SCOP- og SEER-verdiene er heller ikke overveldende. Lydnivået på innendørsdelen ligger på 41 desibel, som er godkjent.

Disse testene har vi gjennomgått

Best-i-test - April 2018
Luftvarmepumpe: Test av 8 modeller

Folksam - 2016
Experttest av 25 luftvärmepumpar

Forbrukerrådet - juni 2015
Experttest av 35 luftvärmepumpar