El sykkel best i test

Test av el-sykkel

Sist oppdatert 18 mai 2019. Basert på 4 eksperttester og anmeldelser.

Slik vurderte vi el-syklene

El-sykler blir stadig mer populære, da el-motoren hjelper til med tråkkingen og gjør syklingen mindre slitsom. Populariteten har også betydd at det nå finnes et stort antall modeller å velge mellom. Vi har delt syklene inn etter rammetype: herre, dame og unisex. Vi har tatt hensyn til følgende aspekter i vår vurdering:

  • Antall gir
  • Om sykkelen har støtdempere
  • Bremsetype
  • Vekt
  • Motorytelse
  • Makshastighet
  • Ladetid
  • Rekkevidde
  • Inkludert utstyr

Innhold

Testvinner

Vi har kåret tre testvinnere – Merida eSpresso 300 EQ blir beste herresykkel. Scott E-Sub Tour blir beste damesykkel og Stromer ST2 Syno blir beste unisexsykkel.

93
91
91

Derfor er Merida eSpresso 300 EQ den beste herresykkelen

Merida eSpresso 300 EQ, Evobike Sport-8 250W og Batavus Zonar E-Go

Derfor er Merida eSpresso 300 EQ den beste herresykkelen

Merida eSpresso 300 EQ blir best i test i denne kategorien. Den har alt utstyret man kan forvente seg, og har også en veldig god rekkevidde i kombinasjon med kort ladetid. Bremsene er av en effektiv type, og el-sykkelen får gode anmeldelser i test. Det er imidlertid den generelt dyreste av disse tre modellene, men sykkelens ytelse veier opp for dette.

Evobike Sport-8 250W er et billig alternativ, men har i stedet en klart kortere rekkevidde, og i en anmeldelse bemerkes det at sykkelen har problemer i oppoverbakke. Testeren mener imidlertid at den er lettsyklet og har god komfort, noe som gjør at den likevel kan være verdt å kjøpe.

Batavus Zonar E-Go har en annen displaytype enn de andre to, og har også det høyeste antallet gir av disse tre modellene. Den har bedre rekkevidde enn Evobike Sport-8 250W og får gode anmeldelser i test, blant annet på grunn av en rask motor og for at den er lettsyklet.

Rekkevidde og lading

Merida eSpresso 300 EW har en rekkevidde på smått fantastiske 150 km, noe som er klart best i denne kategorien. Det er også bemerkelsesverdig at ladetiden ikke er mer enn 5 timer, da lengre batterilevetid vanligvis resulterer i lengre ladetid.

Også Bavatus Zonar E-Go fullades på fem timer, men har en rekkevidde på bare 90 km. Evobike Sport-8 250W har den korteste rekkevidden på 60 km og lader batteriet fullt på om lag seks timer.

Utstyr og funksjoner

Merida eSpresso 300 EQ er den eneste av disse tre modellene som er utstyrt med hydrauliske skivebremser. De gir en mer effektiv bremsing, men sykler utstyrt med slike bremser, har en tendens til å være dyrere og kreve en del vedlikehold.

Både Merida eSpresso 300 EQ og Evobike Sport-8 250W har LCD-displayer, mens Batavus Zonar E-Go har et LED-display. Alle tre modellene har kontroller for turcomputeren på håndtaket, slik at du skal kunne sjekke sykkelens funksjoner uten å måtte ta hånden fra håndtaket.

95
93
85

Derfor er Scott E-Sub Tour den beste damesykkelen

Scott E-Sub Tour, Ecoride Sense og Crescent Elora

Derfor er Scott E-Sub Tour den beste damesykkelen

Scott E-Sub Tour er den beste modellen i denne kategorien, blant annet på grunn av et godt utstyrsnivå, god potensiell rekkevidde og at en tester rapporterer om god byggekvalitet og komfort. Denne modellen får imidlertid i samme test minus i margen for hvor lang rekkevidden er i praksis, men det er også det eneste som kommenteres negativt.

Ecoride Sense får gode anmeldelser i test, og også den anses som å være veldig godt bygget med en generelt velfungerende motor. Testeren advarer imidlertid om visse aspekter ved motoren, men el-sykkelen får likevel nokså høye karakterer.

Crescent Elora får også den litt blandede omtaler når det gjelder motoren, og testeren stiller også spørsmålstegn ved om hvor mye denne modellen egentlig gir for pengene. Men totalverdien er ganske høy, og sykkelen får ros for en god kvalitetsfølelse, god komfort og godt utstyrsnivå.

Rekkevidde og lading

Scott E-Sub Tour har en maksimal rekkevidde på 130 km, men produsenten oppgir at den gjennomsnittlige rekkevidden er nærmere 83 km. Når sykkelen testes av M3, måler testeren rekkevidden til ca. 70 km, som han mener er for lite. Den lades imidlertid fullt opp igjen på om lag fire timer.

Ecoride Sense kan potensielt klare 125 km på én opplading, men ladetiden er lengre enn for Scott E-Sub Tour – om lag syv timer. Crescent Elora har en mer beskjeden batterilevetid, rekkevidden er opp til 80 km, og ladingen tar rundt fem timer. På alle tre modellene kan batteriet løsnes og tas med innendørs hvis det skulle være nødvendig.

Utstyr og funksjoner

Scott E-Sub Tour er den eneste av de tre modellene som har hydrauliske skivebremser både foran og bak. Ecoride Sense er utstyrt med slike bremser på forhjulet. Hydrauliske skivebremser er dyrere og krever mer vedlikehold enn mer "konvensjonelle" typer bremser, men har også en mer effektiv bremsevirkning.

Alle tre syklene har pakkeholder, men bare Ecoride Sense og Crescent Elora leveres med sykkelkurv. Rammelås er standard på alle tre modellene. Crescent Elora har syv gir, mens Ecoride Sense har åtte og Scott E-Sub Tour har ti.

90
91
87

Derfor er Stromer ST2 Syno den beste unisex-sykkelen

Stromer ST2 Syno, Crescent Elton og Crescent Elder

Derfor er Stromer ST2 Syno den beste unisex-sykkelen

Stromer ST2 Syno blir beste unisex-sykkel. Den har et klart dyrere prisbilde enn de to andre modellene, men på den annen side er den fullpakket med teknologi og har en veldig god rekkevidde. Man bør imidlertid huske at Stromer ST2 Syno er klassifisert som en klasse 1-moped, noe som betyr at det finnes en del trafikkregler man må følge.

Crescent Elton er en pent utformet el-sykkel som akkurat som Stromer ST2 Syno har et display som er integrert i rammen. Den har også et semi-integrert batteri, noe som gjør at sykkelen virker slank i designet. Dessverre er rekkevidden noe kort, og den får også minus i margen i en test på grunn av motorens ytelse.

Crescent Elder har en alt annet enn sjenerøs rekkevidde hvis du kjører mye i oppoverbakke, og i en test bemerkes sykkelens bremser negativt, samt hvorvidt den holder seg innenfor rammene for hva som er lovlig for en sykkel. På den andre siden vurderes den som brukervennlig og godt konstruert, og rekkevidden på flatt underlag desto bedre.

Rekkevidde og lading

Stromer ST2 Syno har den høyeste maksimale rekkevidden – opp til 180 km. Den har imidlertid et klart kraftigere batteri enn de andre to modellene og er som nevnt klassifisert som en moped. Det store batteriet gir også en lang ladetid på rundt åtte timer.

Søskenmodellene Crescent Elton og Crescent Elder har en tilsvarende rekkevidde – henholdsvis 80 og 85 km. Ladetiden er også den samme, omtrent seks timer.

Utstyr og funksjoner

Stromer ST2 Syno har en høy prislapp, men også et bredt spekter av funksjoner. Den fullstendig integrerte turcomputeren styres med en berøringsskjerm på rammen, og batteriet er helt skjult inne i rammen. Du kan styre sykkelens funksjoner via en smarttelefon-app, og du kan også se hvor du har den fra deg, ved hjelp av en GPS-sender og også blokkere den hvis den blir stjålet.

Crescent Elton har også en integrert turcomputer, som styres av et T-formet display på styret. Både Crescent Elder og Crescent Elton er utstyrt med pakkeholder som standard. De har også samme antall gir, ti stk. Stromer ST2 Syno har derimot hele 20 forskjellige gir.

Disse testene har vi gjennomgått

Bedst-i-test - mars 2018
Elsykkel: Test av 4 modeller

Aftonbladet - april 2018
Experttest av 22 elcyklar

M3 - augusti 2018
Experttest av elva elcyklar

Allt om elcyklar - 2018
Experttest av Ecoride Sense

Testfakta - maj 2018
Experttest av åtta elcyklar