robot vacuum cleaner 3786243 1921

Test av robotstøvsuger

Sist oppdatert 4. februar 2019. Basert på 6 eksperttester og anmeldelser.

Slik vurderte vi robotstøvsugerne

Utvalget av robotstøvsugere kan virke enormt, og en og samme produsent har ofte en rekke modeller med forskjellige funksjoner og forskjellige priser. Vi har vurdert ni forskjellige modeller og delt dem inn i tre forskjellige prisklasser: budsjett, mellomklasse og premium. Vi har tatt sett på følgende aspekter i vår vurdering:

 • Hvor effektivt støvsuger robotstøvsugeren?
 • Rengjøringsevne – støv, grus, sand, hår og smuler
 • Hvilken filtertype har robotstøvsugeren?
 • Er navigeringen effektiv?
 • Kan robotstøvsugeren styres fra mobiltelefon?
 • Hvor stor er støvbeholderen?
 • Hvilket lydnivå har robotstøvsugeren?
 • Hvor effektiv er den på tepper, parkett og fliser?
 • Klarer robotstøvsugeren terskler og høye teppekanter?
 • Kommer robotstøvsugeren inn under lave møbler?
 • Hvor lang er batteritiden, og hvor raskt kan man lade opp robotstøvsugeren?

Innhold

Testvinner

Vi har kåret tre testvinnere – mellomklassestøvsugeren Electrolux Pure i9 PI91-5SSM blir best i test. Miele Scout RX1 blir beste budsjettrobotstøvsuger, og Neato Botvac D7 Connected blir beste premiumrobotstøvsuger.

Beste robotstøvsugeren i premiumklassen

Topp 3


												
													Neato Botvac D7 Connected
													
														- Beste robotstøvsuger i premiumklassen

Neato Botvac D7 Connected


												
												 iRobot Roomba 980

iRobot Roomba 980


												
												 Dyson 360 Eye

Dyson 360 Eye

95
88
85

Derfor er Neato Botvac D7 Connected den beste robotstøvsugeren i premiumklassen

Neato Botvac D7 Connected, Dyson 360 Eye og iRobot Roomba 980

Neato Botvac D7 Connected bygger videre på et allerede utmerket produkt i søskenmodellen Botvac Connected og gir en utmerket rengjøringsopplevelse. I tester er det veldig få negative punkter, og denne robotstøvsugeren blir derfor vår testvinner i denne prisklassen.

Også Dyson 360 Eye er et utmerket produkt på mange måter. Den rengjør på en veldig god måte og har en svært effektiv navigering. Den er designet for å kunne ta seg lettere over hindringer, men er dessverre høyere enn sine konkurrenter, og det er hovedsakelig dette som gjør at den ikke når helt opp til Neato Botvac D7s nivå.

iRobot Roomba 980 får jobben gjort på en god måte, som de fleste støvsugere fra iRobot. Den har et par smarte systemer for optimalisert rengjøring, men klarer likevel ikke å gjøre helt rent i hjørnene. Den kan heller ikke fjernstyres, noe som er vanlig blant konkurrentene.

Rengjøring

Ifølge produsenten har Dyson 360 Eye en helt overlegen sugekraft og rengjør også på en veldig god måte. Den har larveføtter i stedet for hjul, noe som gjør at den tar seg enkelt opp på tepper. Problemet er at den er for høy til å komme seg under enkelte typer møbler, og dette gjør den mindre anvendbar.

iRobot Roomba 980 kan automatisk detektere hvilket type underlag den kjører på, og justerer sugekraften automatisk etter dette. Neato Botvac D7 Connected har en enestående rekkevidden på hele 460 kvadratmeter og er D-formet for bedre tilgang i hjørner.

Funksjoner

Dyson 360 Eye har et kamera på taket som tar bilder i 360 grader som hjelp i navigeringen, og i en av testene får den ros for hvor effektivt den tar seg fram gjennom rommet. Den har også en filtreringsfunksjon som filtrerer bort allergener fra luften.

iRobot Roomba 980 kan startes og tidsplanlegges med en mobilapp, men som nevnt er det ikke mulig å fjernstyre støvsugeren via denne. Neato Botvac D7 Connected har en smart funksjon i appen for opprettelse av virtuelle avsperringer for støvsugeren, hvis du vil at den skal unngå hele rom eller bare deler av dem.

Beste robotstøvsugeren i budsjettklassen

Topp 3


												
													Miele Scout RX1
													
														- Beste robotstøvsuger i budsjettklassen

Miele Scout RX1


												
												 Eufy RoboVac 11

Eufy RoboVac 11


												
												 Ecovacs Deebot Slim 2

Ecovacs Deebot Slim 2

92
83
81

Derfor er Miele Scout RX1 den beste robotstøvsugeren i budsjettklassen

Miele Scout RX1, Eufy RoboVac 11 og Ecovacs Deebot Slim 2

Miele Scout RX1 har et generelt høyere prisbilde enn de to andre støvsugerne i denne prisklassen, men for de ekstra kronene får man en del funksjoner og en ytelse som de andre to ikke helt når opp til, og den blir derfor vår testvinner i denne prisklassen.

Eufy RoboVac 11 tilbyr en rekke innstillinger, men den synes å ha enkelte problemer med å ta seg fram, og den håndterer ikke alle overflatene i huset på en tilfredsstillende måte. Ladetiden er også noe lang.

Ecovacs Deebot Slim 2 får pluss for at den kan styres med en mobilapp, men dessverre faller den bak i forhold til konkurrentene basert på hvor godt den presterer på blant annet tepper. Den har et av de laveste prisbildene i denne prisklassen, men så er ytelsen også deretter.

Støvsuging

For denne prisen får man ingen mirakelmaskin, men den generelle ytelsen er god. Ecovacs Deebot Slim 2 har imidlertid problemer med å få tilgang helt inn mot gulvlistene, og teppene blir ikke helt rene. I en test hadde den også problemer med lave avsatser og ble sittende fast et par ganger.

Også Eufy RoboVac 11 hadde problemer med tepper da den ble testet, og mer enn en gang ble den sittende fast uten noen åpenbar grunn. Miele Scout RX1 klarer seg imidlertid godt på tepper, men ikke like bra på tregulv. På den annen side klarer den utmerket å komme seg rundt møbler og andre ting.

Funksjoner

Eufy RoboVac 11 har seks forskjellige rengjøringsmoduser, blant annet en for å ta ekstra mye rundt kantene på rommet og en for bare å støvsuge ett rom. Dette er også den eneste av de tre støvsugerne i denne prisklassen som kan styres med mobilapp.

Miele Scout RX1 og Ecovacs Deebot Slim 2 har henholdsvis fire og tre rengjøringsmoduser. Som sagt kan ingen av dem styres med mobilen, men de har begge en medfølgende fjernkontroll. Miele Scout RX1 kan dessuten programmeres på en innebygd berøringsskjerm.

Beste robotstøvsugeren i mellomklassen

Topp 3


												
													Electrolux Pure i9 PI91-5SSM
													
														- Beste robotstøvsuger i mellomklassen

Electrolux Pure i9 PI91-5SSM


												
												 Neato Botvac Connected

Neato Botvac Connected


												
												 iRobot Roomba 680

iRobot Roomba 680

90
89
84

Derfor er Electrolux Pure i9 PI91-5SSM den beste robotstøvsugeren i mellomklassen

Electrolux Pure i9 PI91-5SSM, Neato Botvac Connected og iRobot Roomba 680

Electrolux Pure i9 PI91-5SSM tar hjørnerengjøringen på det største alvor og er utformet nettopp for å komme til lengst inne i hjørnene og mot gulvlistene. Den rengjør godt og systematisk, men kan oppleves som noe høylytt. Alt i alt er det likevel denne modellen vi mener er best i denne prisklassen, og den blir derfor vår testvinner.

Også Neato Botvac Connected er designet for å få tilgang til de vanskelige stedene. Den har en rekke smarte funksjoner for å gjøre rengjøringen mer effektiv, men i én test har den hatt enkelte problemer med navigeringen og hvordan den håndterer hindringer.

iRobot Roomba 680 har den mer "tradisjonelle" runde formen og får ros i tester for hvor lett den tar seg fram. Rengjøringsresultatet er imidlertid langt fra perfekt, og den er heller ikke like rik på funksjoner som enkelte av konkurrentene. Prisbildet er imidlertid litt mer attraktivt enn konkurrentenes.

Støvsuging

Electrolux Pure i9 får rost i en test for hvor godt den støvsuger, og hvor lett den navigerer rundt i hjemmet. Rekkevidden er derimot i korteste laget – bare opptil 60 kvadratmeter. Neato Botvac Connected skal ifølge opplysningene kunne rengjøre opptil 460 m², som er et svært så imponerende tall.

iRobot Roomba 680 får minus i margen når det gjelder nettopp navigering, og testeren opplever at den kjører seg fast litt vel ofte. Resultatet blir heller ikke det beste, og støvsugeren har en tendens til å overse en del større smusspartikler.

Funksjoner

iRobot Roomba 680 er i mange henseender en gjennomsnittsmodell, og den har ikke like mange smarte funksjoner som enkelte av konkurrentene. Den har like fullt sensorer som detekterer hvor skittent gulvet er, og den kan justere børstenes høyde til å være så nær bakken som mulig. Den har imidlertid ingen støtte for mobilapp.

Neato Botvac Connected og Electrolux Pure i9 har derimot begge en tilhørende mobilapp, som i tester har blitt vurdert som enkel å bruke. Electrolux Pure i9 har imidlertid ingen støtte for virtuelle avsperringer, og Neato Botvac kan bare begrenses med magnetbånd i stedet for med en infrarød enhet, som noen av konkurrentene har som medfølgende tilbehør.

Disse testene har vi gjennomgått

Best-i-test - Juli 2018
Robotstøvsuger: Test av 9 modeller

Trusted Reviews - februari 2016
Experttest av Miele Scout RX1

Tom's Guide - oktober 2017
Experttest av Eufy RoboVac 11

Trusted Reviews - februari 2018
Experttest av Ecovacs Deebot Slim 2

M3 - februari 2019
Experttest av elva robotdammsugare

Wired - september 2018
Experttest av Neato Botvac Connected

Techradar - juli 2018
Experttest av Neato Botvac D7 Connected

Trusted Reviews - oktober 2017
Experttest av Dyson 360 Eye

Best Reviews - mars 2019
Experttest av fem robotdammsugare