Test av TV-apparater

Basert på 10 eksperttester og anmeldelser.

TV-apparatene har kommet langt siden de små svarthvitt-boksene på 50-tallet. Produsentene konkurrerer om å flytte grensene for hvor høy oppløsning en TV kan ha, og utvalget kan oppleves som overveldende.

I denne testen har vi vurdert ni forskjellige TV-er i tre forskjellige prisklasser: budsjett, mellomklasse og premium. Vi har sett på følgende aspekter:

  • Skjermtype
  • Antall HDMI-porter
  • Antall USB-porter
  • Antall høyttalere og lydkvalitet
  • Strømforbruk
  • Energiklasse
  • Oppdateringsfrekvens
  • Programvare

Innhold

Testvinner

Vi har kåret tre testvinnere – Samsung UE65RU7105 blir best i test. Samsung UE43RU7405 blir beste budsjett-TV, og LG OLED65C8 beste premium-TV.

95
92
92

Hvilken budsjett-TV er den beste?

Samsung UE43RU7405, Philips 43PUS6703 og LG 43UM7500

Hvilken budsjett-TV er den beste?

Samsung UE43RU7405 blir vår testvinner i budsjettprisklassen. Den har alle de tekniske spesifikasjonene du kan forvente av en TV i denne prisklassen, og får ros på flere punkter i en test. Testvurderingene er imidlertid ikke bare positive.

Philips 43PUS6703 har en spesiell belysning som gir TV-tittingen en ekstra dimensjon, og som gir generelt et godt bilde. Den har imidlertid enkelte problemer som dukker opp i tester, og som trekker ned helhetsinntrykket en del.

LG produserer generelt veldig gode TV-er, og LG 43UM7500 er intet unntak. Det har noen smarte funksjoner for for eksempel tilkobling til ditt økosystem av smarte hjemme-produkter, men det sliter litt under visse lysforhold.

Funksjoner og brukeropplevelse

Hvis du har et eller flere smarte Samsung-produkter, for eksempel kjøleskap eller vaskemaskin, kan du koble disse til Samsung UE43RU7405 og motta meldinger direkte på TV-en hvis du for eksempel glemte å lukke kjøleskapsdøren, eller hvis vasken i vaskemaskinen er klar.

Samsung UE43RU7405 kan også styres med taleassistenter som Amazon Alexa eller Google Assistant, så du trenger ikke nødvendigvis bruke fjernkontrollen for å bytte kanal. Også LG 43UM7500 kan styres med talekommandoer.

Som mange andre TV-apparater fra Philips har Philips 43PUS6703 såkalt Ambilight-belysning, som fargematcher det som til enhver tid vises på TV-en og projiserer det på veggen bak, noe som kan forbedre visningsopplevelsen og gi følelsen av at TV-en er større enn den egentlig er.

Både Samsung UE43RU7405 og LG 43UM7500 får gode anmeldelser i tester for hvor enkle de er å håndtere med tanke på menysystemer og andre ting. Philips 43PUS6703 får imidlertid en del kritikk i denne forbindelse, da testeren mener at menysystemet er tregt å navigere i, og at fjernkontrollen ikke fungerer optimalt.

94
94
91

Hvilken mellomklasse-TV er den beste?

Samsung UE65RU7105, Sony Bravia KD-65XF9005 og LG 65UK6300

Hvilken mellomklasse-TV er den beste?

Samsung UE65RU7105 er etter vår mening den beste mellomklasse-TV-en blant modellene vi har vurdert. Den har en utmerket energiklassfisiering og en veldig god fargegjengivelse. En test trekker imidlertid fram enkelte problemer med bildet, så vel som med lyden.

Sony Bravia KD-65XF9005 får mye ros for bildet, men det har enkelte problemer med programvaren og er også generelt sett klart dyrere enn Samsung UE65RU7105. Selv om det er en bra TV, er prisforskjellen vanskelig å rettferdiggjøre.

Også LG 65UK6300 er en veldig god TV, med lettnavigerte menyer og mulighet for talestyring. Den lider derimot av andre problemer, med blant annet en lyslekkasje som trekker karakteren noe ned.

Funksjoner og brukeropplevelse

Alle tre modellene har innebygd støtte for talestyring av enkelte funksjoner. LG 65UK6300 bruker LGs såkalte ThinQ-teknologi, som blant annet betyr at den kan kommunisere med andre ThinQ-produkter. Det betyr også at den har en type kunstig intelligens som kan lære å gjenkjenne en brukers atferd og preferanser.

En annen ting de har felles, er at det er mulig å laste ned ekstra apper i tillegg til de som er forhåndsinstallert ved kjøp. Sony Bravia KD-65XF9005 er imidlertid den eneste som drives av Android TV, en spesiell TV-versjon av Google Android. Du har blant annet tilgang til en viss del av Googles app-bibliotek, dog bare de appene som er tilpasset TV-apparater.

Videre er de alle utstyrt med såkalt Full Array-LED, som betyr at LED-diodene er plassert rett bak skjermen i stedet for rundt kanten (såkalt Edge LED). Dette gir blant annet bedre svarthet og bedre lysstyrke.

94
94
93

Hvilken premium-TV er den beste?

LG OLED65C8, Sony KD-65AG8 og Samsung QE65Q90R

Hvilken premium-TV er den beste?

LG OLED65C8 blir vår testvinner i denne kategorien. Den får mye ros i tester for at den gir et veldig godt bilde, og har også et pent design. Den lider imidlertid av de samme problemene som mange andre TV-apparater, nemlig at lyden i de innebygde høyttalerne ikke alltid oppleves som den beste.

Samsung QE65Q90R er også en veldig god TV og har i likhet med LG OLED65C8 et aldeles utmerket bilde og kan gjøre visse innstillinger automatisk. Den har imidlertid et generelt mye dyrere prisbilde enn LG OLED65C8, men prisforskjellen er vanskelig å rettferdiggjøre.

Sony KD-65AG8 er det apparatet som får høyest karakter for den innebygde lyden, og generelt sett anses bildet også som veldig bra. Bildet har imidlertid visse problemer, og noen testere mener at ikke alle delene av menysystemet er like enkle å navigere i.

Funksjoner og brukeropplevelse

LG OLED65C8 kan også spille rollen som et slags "kunstverk", da den kan vise en bildefremvisning av landskapsbilder fra TripAdvisor akkompagnert av musikk. Samsung QE65Q90R har en såkalt Ambient Mode der den kan vise forskjellige typer motiver, for eksempel bilder av forskjellige kunstverk eller en lysbildefremvisning som du selv setter sammen.

Alle tre modellene har en hurtigknapp på fjernkontrollen for Netflix, og LG OLED65C8 har også en hurtigknapp for Amazon Prime. En annen ting de har felles, er at enkelte funksjoner kan styres med talekommandoer, som du aktiverer med en spesiell knapp på fjernkontrollen. Det er også i fjernkontrollen at mikrofonen for talestyringen sitter.

Sony KD-65AG8 er den eneste av de tre som drives av den TV-tilpassede versjonen av Google Android, og den har praktisk nok en hurtigknapp på fjernkontrollen for tilgang til Google Play Store. Smart-menyen får imidlertid kritikk for at den er vanskelig å navigere i. Samsung QE65Q90R får ros for det gode app-utvalget.