Test av bærbare klimaanlegg og luftkjølere

Sist oppdatert 25 juni 2019. Basert på 6 eksperttester og anmeldelser.

Slik vurderte vi de bærbare klimaanleggene

Et bærbart klimaanlegg er uvurderlig å ha hjemme i de varmeste månedene av året. Luftkondisjonering er en type klimaanlegg som gir faktisk kjøleeffekt og senker temperaturen i rommet. Dette er en betydelig forskjell fra vanlige billige bord- og gulvvifter, som bare flytter luften rundt. De beste bærbare klimaanleggene genererer ikke bare kald luft, men gir også en viss grad av luftrensing og luftavfukting.

I tillegg til bærbare klimaanlegg har vi også testet bærbare luftkjølere. En luftkjøler kan sammenlignes med en klimaanleggvifte, men uten behov for en slange for utblåsing av varmluften gjennom et vindu. De krever derfor ingen installasjon og fungerer som en vanlig vifte med luftkjøling. De bruker vann eller is som kjølemiddel, mens et klimaanlegg i stedet bruker kjemiske væsker eller gass i et lukket system, for eksempel ammoniakk eller propan. Flyttbare luftkjølere er ofte relativt billige og har lavt strømforbruk, men krever generelt mer vedlikehold enn et flyttbart klimaanlegg, siden vanntanken må fylles på regelmessig.

I denne testen har vi vurdert 6 modeller av bærbare klimaanlegg og 3 modeller av bærbare luftkjølere og kjølevifter. Vi har sett på følgende aspekter:

  • Energiklassifisering
  • Hvor stor overflate kan kjøles?
  • Brukervennlighet og fjernstyring
  • Hvor godt enheten kjøler luften
  • Hvor stort/lite klimaanlegget er
  • Antall viftehastigheter
  • Hvor stillegående enheten er
  • Eventuell luftrensing
  • Eventuell luftavfukting
  • Eventuell luftfukting

Innhold

Testvinner

Vi har kåret 3 testvinnere – Tristar AC-5529 er det bærbare klimaanlegget som blir best i test. Nordic FT-510 blir best i test blant luftkjølerne, og Woods Cortina Silent G blir beste luftkondisjonering i premiumklassen.

90
77
74

Derfor er Nordic FT-510 best i test blant luftkjølere

Nordic FT-510, Arctic Air Personal Space Cooler og Honeywell CS10XE

Derfor er Nordic FT-510 best i test blant luftkjølere

Nordic FT-510 blir best i test i kategorien for bærbare luftkjølere. Den kan ikke bare kjøle luften, men også øke luftfuktigheten hvis du skulle ønske dette. Designet vurderes som enkelt og intuitivt, men apparatet kan imidlertid ikke rense luften, og enkelte opplever at luftfuktingen ikke gir det ønskede resultatet. Men som bærbar luftkjøler gjør den en god jobb.

Arctic Air Personal Space Cooler er en veldig liten kjølevifte som kanskje er best egnet til å stå på et skrivebord eller lignende, da det er en kompakt enhet. Dette betyr også at den kan regnes som bærbar hvis du vil flytte den raskt mellom forskjellige rom. Én tester mener at luftkjølingen fungerer bra, samtidig som han ikke synes den blåser spesielt sterkt i forhold til en vanlig vifte.

Honeywell CS10XE har et par praktiske funksjoner, som medfølgende fjernkontroll og digitalt display. Testvurderingene er imidlertid alt annet enn positive, basert på én testers oppfatninger av hvordan kjøleren er konstruert, og hvor godt den fungerer i praksis.

Kjøling og egenskaper

Arctic Air Personal Space Cooler er som nevnt en kjølevifte som fungerer best for små flater, noe som også navnet antyder. En tester opplever at han må sitte rett foran kjøleren for at han skal merke noen kjøleeffekt, og han mener også at den blåser altfor svakt til å gjøre noen forskjell. Bruker man den på soverommet, bør den altså plasseres rett ved siden av sengen.

Nordic FT-510 har enkelte mangler i kjølefunksjonen om man spør kjøperne, men i én test beskrives den som velfungerende og enkel å bruke. Den har også en luftfuktingsfunksjon, som ikke egentlig går hjem hos kjøperne, som mener at den bare får rommet til å føles innestengt.

Honeywell CS10XE har ikke bare tre forskjellige viftehastigheter, men kan også settes i en såkalt oscilleringsmodus, der den beveger seg sidelengs. I én test får den mye kritikk for at kjøleeffekten knapt er merkbar, og for at kondensvann renner ut av enhetens vanntank så fort man prøver å flytte kjøleren.

Honeywell CS10XE og Arctic Air Personal Space Cooler er begge utstyrt med luftfiltre som skal kunne filtrere ut visse urenheter fra luften. Én tester stiller imidlertid spørsmålstegn ved hva Arctic Air Personal Space Cooler egentlig kan filtrere ut av luften. Honeywell CS10XE har både støv- og karbonfilter.

En ting som kan trekkes fram som en fordel med luftkjølere i forhold til bærbare klimaanlegg, er at de fungerer uten en slange som leder bort avtrekksluften. Dette gir en fordel siden man har hele enheten inne i rommet, selv i rom uten vinduer. Det kreves dermed ingen installasjon, og du trenger ikke å tenke på vindustetninger eller vindusadaptere til slanger. Det er imidlertid likevel lurt å ha en dør eller et vindu litt åpent, slik at luft kan sirkulere i rommet. En annen fordel er at driftskostnadene er lave sammenlignet med et klimaanlegg. Strømkostnadene kan sammenlignes med en standard søylevifte.

Beste bærbare klimaanlegg i test

Topp 3

91
91
88

Derfor er Tristar AC-5529 beste bærbare klimaanlegg i test

Tristar AC-5529, Andersson ARC 3.1 og Trotec PAC 2000 E

Derfor er Tristar AC-5529 beste bærbare klimaanlegg i test

Tristar AC-5529 blir vår testvinner i kategorien bærbart klimaanlegg i mellomklassen. Det har den høyeste kapasiteten når det gjelder hvor stor overflate det kan kjøle, og det kan også avfukte luften. En tester mangler et digitalt display på fjernkontrollen, og slangen for utblåsing vurderes ikke som spesielt pen.

Andersson ARC 3.1 er en forholdsvis liten gulvmodell som har et medfølgende monteringssett for vinduet som skal gjøre trekkingen av dreneringsslangen litt mindre iøynefallende. Det har også timer og hvilemodus, men i én test får det minus for at det ikke er spesielt stillegående, så dette er kanskje ikke en modell man har aktiv om natten på soverommet.

Trotec PAC 2000 E har enkelte smarte funksjoner, som en holder for fjernkontrollen og en ledningsspole på baksiden for situasjoner der du må sette bort enheten. Den kan også avfukte luften, men fjernkontrollen får en del kritikk, og det samme gjør det faktum at den ikke har en spesielt lang slange. Den har imidlertid et såpass lavt lydnivå at den er klart godkjent for å stå på et mindre soverom eller i campingvognen.

Kjøling og egenskaper

Trotec PAC 2000 E skal kunne kjøle ned et rom til 16 grader, og kjølekapasiteten får mye ros fra kjøperne. Skulle du trenge å rengjøre luftfiltrene, er de veldig enkle å ta ut. Dessverre mistenker mange kjøpere at Trotec bruker samme fjernkontroll til flere modeller, da enkelte knapper ikke ser ut til å ha noen funksjon på nettopp PAC 2000 E.

I én test klarte Tristar AC-5529 å kjøle ned et rom 1 grad per time, noe den får ros for. Den har også den klart høyeste kapasiteten og kan kjøle ned overflater på hele 80 m², noe som gjør den egnet til en hel leilighet. Ellers kan den også avfukte luften med en hastighet på 1,2 liter vann per time.

Når Andersson ARC 3.1 testes av Aftonbladet, får den mye ros for hvor godt kjølingen fungerer. Den skal kunne avkjøle et rom ned til 17 grader, og testeren finner ingenting negativt å bemerke i den forbindelse. Som nevnt over er det hovedsakelig det høye lydnivået på enheten som trekker ned vurderingen.

94
94
90

Derfor er Woods Cortina Silent G det beste klimaanlegget i premiumklassen

Woods Cortina Silent G, Woods WAC18G og Electrolux WP71-265WT

Derfor er Woods Cortina Silent G det beste klimaanlegget i premiumklassen

Woods Cortina Silent G troner øverst i denne kategorien. Det er utstyrt med brukervennlige kontroller og kan kjøle ned et nokså stort område. Det har det generelt laveste prisbildet i premiumkategorien, men er likevel dyrt sammenlignet med enkelte andre modeller.

Woods WAC18G har høyere kapasitet enn søskenmodellen Woods Cortina Silent G, men det har ikke like avanserte kontroller. Imidlertid har de det til felles at det medfølger et installasjonssett for vinduer, og at de kan avfukte luften.

Electrolux WP71-265WT må regnes som det mest avanserte av de tre sammenlignede flyttbare klimaanleggene, og det har også et litt annet design. Det kan også generere både varme og kulde. Det får samlet sett gode vurderinger fra kjøperne, men det er da også en veldig dyr modell.

Kjøling og egenskaper

Alle tre av disse modellene får gode vurderinger for sin kjøleevne av testere og kjøpere. Alle tre kan også avfukte luften, dog med noe varierende effektivitet. Electrolux WP71-265WT kan ifølge produsenten avfukte 1 liter vann per time, dvs. 24 liter per døgn. Der må det imidlertid se seg slått av Woods Cortina Silent G og Woods WAC18G, som kan avfukte henholdsvis 26 og 52,8 liter per døgn.

Woods Cortina Silent G har i tillegg til fjernkontrollen berøringskontroller på selve hovedenheten. Til tross for den generelt høyere prisen har Woods WAC18G ingen slike berøringskontroller. Electrolux WP71-265WT har en rund fjernkontroll med magnet som kan oppbevares oppå enheten og kan dessuten styres med en smarttelefon.

En bærbar klimaanleggvifte har som regel en lang slange for utblåsing av varmluft, som med fordel skal ledes ut gjennom et vindu. Alle tre modellene i denne prisklassen leveres med vindussett som skal gjøre installasjonen av slangen både enklere og penere. Det er ikke dermed sagt at det ikke kreves spesialtilpasset vindustetning, avhengig av hvordan vinduet ser ut.

Hvis strømforbruket er en prioritet for deg, kan Electrolux WP71-265WT være det beste alternativet, da det er energieffektivt og bruker minst strøm i forhold til kjøleeffekten.