Test av bærbare klimaanlegg og luftkjølere

Basert på 6 eksperttester og anmeldelser.

Slik vurderte vi de bærbare klimaanleggene

Et bærbart klimaanlegg er uvurderlig å ha hjemme i de varmeste månedene av året. Luftkondisjonering er en type klimaanlegg som gir faktisk kjøleeffekt og senker temperaturen i rommet. Dette er en betydelig forskjell fra vanlige billige bord- og gulvvifter, som bare flytter luften rundt. De beste bærbare klimaanleggene genererer ikke bare kald luft, men gir også en viss grad av luftrensing og luftavfukting.

I tillegg til bærbare klimaanlegg har vi også testet bærbare luftkjølere. En luftkjøler kan sammenlignes med en klimaanleggvifte, men uten behov for en slange for utblåsing av varmluften gjennom et vindu. De krever derfor ingen installasjon og fungerer som en vanlig vifte med luftkjøling. De bruker vann eller is som kjølemiddel, mens et klimaanlegg i stedet bruker kjemiske væsker eller gass i et lukket system, for eksempel ammoniakk eller propan. Flyttbare luftkjølere er ofte relativt billige og har lavt strømforbruk, men krever generelt mer vedlikehold enn et flyttbart klimaanlegg, siden vanntanken må fylles på regelmessig.

I denne testen har vi vurdert 6 modeller av bærbare klimaanlegg og 3 modeller av bærbare luftkjølere og kjølevifter. Vi har sett på følgende aspekter:

  • Energiklassifisering
  • Hvor stor overflate kan kjøles?
  • Brukervennlighet og fjernstyring
  • Hvor godt enheten kjøler luften
  • Hvor stort/lite klimaanlegget er
  • Antall viftehastigheter
  • Hvor stillegående enheten er
  • Eventuell luftrensing
  • Eventuell luftavfukting
  • Eventuell luftfukting

Innhold

Testvinner

Vi har kåret tre testvinnere – Electrolux EXP26U338CW er beste bærbare klimaanlegg i test. Tristar AT-5450 blir best i test blant luftkjølerne, og Woods Cortina Silent G blir beste klimaanlegg i premiumklassen.

94
94
90

Derfor er Woods Cortina Silent G det beste klimaanlegget i premiumklassen

Woods Cortina Silent G, Woods WAC18G og Electrolux WP71-265WT

Derfor er Woods Cortina Silent G det beste klimaanlegget i premiumklassen

Woods Cortina Silent G troner øverst i denne kategorien. Det er utstyrt med brukervennlige kontroller og kan kjøle ned et nokså stort område. Det har det generelt laveste prisbildet i premiumkategorien, men er likevel dyrt sammenlignet med enkelte andre modeller.

Woods WAC18G har høyere kapasitet enn søskenmodellen Woods Cortina Silent G, men det har ikke like avanserte kontroller. Imidlertid har de det til felles at det medfølger et installasjonssett for vinduer, og at de kan avfukte luften.

Electrolux WP71-265WT må regnes som det mest avanserte av de tre sammenlignede flyttbare klimaanleggene, og det har også et litt annet design. Det kan også generere både varme og kulde. Det får samlet sett gode vurderinger fra kjøperne, men det er da også en veldig dyr modell.

Kjøling og egenskaper

Alle tre av disse modellene får gode vurderinger for sin kjøleevne av testere og kjøpere. Alle tre kan også avfukte luften, dog med noe varierende effektivitet. Electrolux WP71-265WT kan ifølge produsenten avfukte 1 liter vann per time, dvs. 24 liter per døgn. Der må det imidlertid se seg slått av Woods Cortina Silent G og Woods WAC18G, som kan avfukte henholdsvis 26 og 52,8 liter per døgn.

Woods Cortina Silent G har i tillegg til fjernkontrollen berøringskontroller på selve hovedenheten. Til tross for den generelt høyere prisen har Woods WAC18G ingen slike berøringskontroller. Electrolux WP71-265WT har en rund fjernkontroll med magnet som kan oppbevares oppå enheten og kan dessuten styres med en smarttelefon.

En bærbar klimaanleggvifte har som regel en lang slange for utblåsing av varmluft, som med fordel skal ledes ut gjennom et vindu. Alle tre modellene i denne prisklassen leveres med vindussett som skal gjøre installasjonen av slangen både enklere og penere. Det er ikke dermed sagt at det ikke kreves spesialtilpasset vindustetning, avhengig av hvordan vinduet ser ut.

Hvis strømforbruket er en prioritet for deg, kan Electrolux WP71-265WT være det beste alternativet, da det er energieffektivt og bruker minst strøm i forhold til kjøleeffekten.

Best i test for bærbart klimaanlegg

Topp 3

91
84
85

Derfor er Electrolux EXP26U338CW best i test for bærbart klimaanlegg

Electrolux EXP26U338CW, Clatronic CL 3672 og Comfee MPPH-08CRN7

Derfor er Electrolux EXP26U338CW best i test for bærbart klimaanlegg

Electrolux EXP26U338CW blir vår testvinner i kategorien bærbart klimaanlegg i mellomklassen. Den har den høyeste kapasiteten når det gjelder hvor stor flate den kan avkjøle, og den er også klart mest stillegående. Den får imidlertid en del kritikk fra enkelte kjøpere for at den ikke har noe medfølgende vindussett for ventilasjonsslangen.

Clatronic CL 3672 er et bærbart klimaanlegg som har alt du kan be om fra en modell i denne prisklassen. Med denne modellen får du i motsetning til med Electrolux EXP26U338CW et medfølgende vindussett. Dette beskrives imidlertid som vanskelig å montere av flere kjøpere.

Comfee MPPH-08CRN7 beskrives som enkel å bruke av de som har kjøpt den, men meningene er delte om lydnivået. Også her kan vindussettet være vanskelig å montere avhengig av type vindu.

Kjøling og egenskaper

Comfee MPPH-08CRN7 kan stilles inn på en driftstemperatur mellom 17 og 35 grader, og det er to forskjellige vifteinnstillinger. Den er egnet for områder på opptil 28 m², så den passer kanskje best i en leilighet snarere enn i et hus. Clatronic CL 3672 er i stand til å avkjøle litt mindre flater, opptil 19 m², og har også 2 vifteinnstillinger.

Electrolux EXP26U338CW skiller seg ut på flere måter. Den kan for eksempel avkjøle et så stort område som 40 m², og den har 3 viftehastigheter i stedet for 2. Den er også klart mer stillegående enn de to andre modellene, da den har et lydnivå på 51 dB sammenlignet med drøye 60 dB. Alle tre modellene har en medfølgende fjernkontroll.

Det Electrolux EXP26U338CW ikke har, er et medfølgende vindussett, noe som betyr at ventilasjonsslangen må ledes ut gjennom et åpent vindu uten tetning. Comfee MPPH-08CRN7 og Clatronic CL 3672 har begge vindussett, men disse blir kritisert av kjøperne for ikke å passe i alle vinduer og kan være vanskelige å installere.

89
77
74

Derfor er Tristar AT-5450 beste luftkjøler i test

Arctic Air Personal Space Cooler, Honeywell CS10XE og Tristar AT-5450

Derfor er Tristar AT-5450 beste luftkjøler i test

Tristar AT-5450 blir best i test i kategorien bærbar luftkjøler. Den kan ikke bare kjøle luften, men også øke luftfuktigheten hvis du skulle ønske dette. Den gjennomsnittlige kundevurderingen er ganske god, men kjøperne er ikke helt enige om hvor bra den fungerer.

Arctic Air Personal Space Cooler er en veldig liten kjølevifte som kanskje er best egnet til å stå på et skrivebord eller lignende, da det er en kompakt enhet. Dette betyr også at den kan regnes som bærbar hvis du vil flytte den raskt mellom forskjellige rom. Én tester mener at luftkjølingen fungerer bra, samtidig som han ikke synes den blåser spesielt sterkt i forhold til en vanlig vifte.

Honeywell CS10XE har et par praktiske funksjoner, for eksempel den medfølgende fjernkontrollen og et digitalt display. Testvurderingene er imidlertid alt annet enn positive, basert på én testers oppfatninger av hvordan kjøleren er konstruert, og hvor godt den fungerer i praksis.

Kjøling og egenskaper

Arctic Air Personal Space Cooler er som nevnt en kjølevifte som fungerer best for små flater, noe som også navnet antyder. En tester opplever at han må sitte rett foran kjøleren for at han skal merke noen kjøleeffekt, og han mener også at den blåser altfor svakt til å gjøre noen forskjell. Bruker man den på soverommet, bør den altså plasseres rett ved siden av sengen.

Tristar AT-5450 beskrives av noen kjøpere som velfungerende, men noen er mer tvilsomme. Det spesifiserte lydnivået er ikke høyere enn det som må anses som normalt for en moderne luftkjøler, men noen kjøpere synes likevel det er for høyt.

Honeywell CS10XE har ikke bare tre forskjellige viftehastigheter, men den kan også stilles i såkalt oscilleringsmodus der den beveger seg sideveis. I én test får den mye kritikk for at kjøleeffekten knapt er merkbar, og for at kondensvann renner ut av enhetens vanntank så fort man prøver å flytte kjøleren.

Honeywell CS10XE og Arctic Air Personal Space Cooler er begge utstyrt med luftfilter som skal kunne filtrere bort visse urenheter fra luften. Én tester stiller imidlertid spørsmålstegn ved hva Arctic Air Personal Space Cooler egentlig kan filtrere ut av luften. Honeywell CS10XE har både støv- og karbonfilter.

En ting som kan fremheves som en fordel med luftkjølere fremfor et bærbart klimaanlegg, er at de fungerer uten en slange som leder bort avtrekksluften. Dette gir en fordel siden man har hele enheten inne i rommet, selv i rom uten vinduer. Det kreves dermed ingen installasjon, og du trenger ikke å tenke på vindustetninger eller vindusadaptere til slanger. Det er imidlertid likevel lurt å ha en dør eller et vindu litt åpent, slik at luft kan sirkulere i rommet. En annen fordel er at driftskostnadene er lave sammenlignet med et klimaanlegg. Strømkostnadene kan sammenlignes med en standard søylevifte.