Stekepanner

Test av stekepanner

Basert på 14 eksperttester og anmeldelser.

Slik vurderte vi stekepannene

Stekepanner kommer i flere forskjellige utførelser, og det kan være langt fra åpenbart hvilken man bør kjøpe. I denne testen har vi fokusert på aluminiumspanner, støpejernspanner og karbonstålpanner. Vi har tatt sett på følgende aspekter i vår vurdering:

  • Er stekepannen verdt prisen?
  • Hvilke varmekilder kan den brukes med – induksjon, gasskomfyr, åpen ild og/eller vanlig komfyr?
  • Kan man bruke stekepannen i ovnen?
  • Hvor lett blir maten brent?
  • Hvilket materiale er stekepannen laget av – karbonstål, keramikk, støpejern eller aluminium med non-stick?
  • Hvor mye vedlikehold og rengjøring krever stekepannen?
  • Spres varmen jevnt i stekepannen?
  • Hvordan er stekepannens kvalitet og holdbarhet?

Innhold

Testvinner

Vi har kåret tre testvinnere – Tefal Expertise blir beste aluminiumstekepanne. Lodge Pre-Seasoned Sauteuse blir beste støpejernstekepanne, og Mauviel M’Steel blir beste karbonstålstekepanne.

88
78
84

Derfor er Lodge Pre-Seasoned Sauteuse den beste støpejernspannen

Lodge Pre-Seasoned Sauteuse, Fiskars Brasserie og Ronneby Bruk Ultra Light Original

Derfor er Lodge Pre-Seasoned Sauteuse den beste støpejernspannen

Lodge Pre-Seasoned Sauteuse er vår testvinner i denne kategorien. Lodge er ifølge selskapet selv den eneste amerikanske produsenten av støpejernspanner som fremdeles har sin produksjon i USA. Lodge Pre-Seasoned Sauteuse er et populært produkt blant kjøperne, som generelt synes den fungerer veldig bra.

Fiskars Brasserie får mye ros i en test, blant annet for oppvarming og varmebevaring, men den har også enkelte problemer, og det er ikke alle typer matlaging som fungerer feilfritt. Stekepannens design gjør den også litt mindre smidig.

Ronneby Bruk Ultra Light Original støpes på en annen måte enn mange andre støpejernspanner for at den skal bli tynnere og dermed veie mindre. Den får ros for dette i en test, men varmefordelingen bemerkes negativt.

Matlaging

Ronneby Bruk Ultra Light Original er utstyrt med et silikonkledd håndtak, men kan til tross for dette brukes i ovnen og fungerer på alle varmekilder. Den får imidlertid kritikk i en test for ujevn varmefordeling.

Lodge Pre-Seasoned Sauteuse vurderes som bra når det gjelder både oppvarming og varmebevaring. Også Fiskars Brasserie beskrives på den måten i en test, men testeren synes imidlertid ikke at varmefordelingen er den beste, og resultatet ved steking av egg og pannekaker er ikke det beste.

Holdbarhet

Lodge Pre-Seasoned Sauteuse er i henhold til produsenten laget av best mulig jern og er bygget for å holde. Fiskars Brasserie får ingen spesielle bemerkninger om holdbarheten.

85
84
83

Derfor er Tefal Expertise den beste aluminiumspannen

GreenPan Venice, Le Creuset Toughened og Tefal Expertise

Derfor er Tefal Expertise den beste aluminiumspannen

Tefal Expertise er en velbygget stekepanne med et attraktivt prisbilde. Den har et såkalt Titanium Excellence-belegg som er designet for å være holdbart og holde opptil tre ganger lenger enn konkurrerende belegg. Det eneste minuset er en noe begrenset bruk i ovn. Totalt sett blir den likevel vår testvinner i denne kategorien.

Le Creuset Toughened kunne ha vært en testvinner, men inntrykket trekkes ned av at prisbildet er betydelig høyere enn konkurrentenes. Ytelsen er det imidlertid ikke noe i veien med, og den får mye ros i en test.

GreenPan Venice presterer veldig bra i tester og får høye sluttkarakterer. Blant annet får den ros for hvor praktisk den er å bruke. Det viser seg imidlertid i testen at den kanskje ikke er like holdbar i alle situasjoner.

Matlaging

Testerne har ingenting å bemerke på Tefal Expertises ytelse i forbindelse med matlaging, da pannen holder en jevn temperatur og ingenting blir sittende fast. Den har såkalt Thermo Spot-teknologi som viser når pannen er varm. Den klarer imidlertid ikke høyere ovnstemperaturer enn 175 grader.

GreenPan Venice og Le Creuset Toughened klarer seg også godt i tester og tåler høyere ovnstemperaturer enn Tefal Expertise. Le Creuset Toughened tåler opptil 260 grader, og GreenPan Venice har ifølge produsenten ingen øvre temperaturgrense.

Holdbarhet

GreenPan Venice klarer seg bra i tester når det gjelder holdbarhet og har ingen synlige skader etter å ha blitt brukt både på komfyr og i ovnen. GreenPan anbefaler imidlertid at man ikke bruker metallredskaper, og når den ble vasket i maskinen i forbindelse med testen, oppstod det en del skader, noe som gjør at testpanelet anbefaler oppvask for hånd .

Tefal Expertise får også den mye ros for det ovennevnte Titanium Excellence-belegget og beskrives i en test som en meget slitesterk stekepanne. Le Creuset Toughened klarer seg veldig i test og har ingen skader etter å ha blitt brukt på komfyr og i ovnen, og deretter blitt vasket i maskin.

84
81
80

Derfor er Mauviel M'Steel den beste karbonstålpannen

Mauviel M’Steel, De Buyer Mineral B Element og Lodge Carbon Steel

Derfor er Mauviel M'Steel den beste karbonstålpannen

Franskproduserte Mauviel M'Steel er vår testvinner i denne kategorien, blant annet på grunn av sin gode ytelse, at den kan brukes i ovnen, og at håndtaket ikke blir varmt. I en test vurderes imidlertid varmefordelingen som ikke av den beste, og det kommenteres at det kreves mye vedlikehold for å få en god overflate. Det sistnevnte er imidlertid vanlig for karbonstålpanner.

De Buyer Mineral B Element, også den produsert i Frankrike, er et svært populært produkt blant kundene, som liker hvor holdbar den er, og hvor god overflaten blir etter noen gangers bruk. Noen mener imidlertid at den ikke fungerer bedre enn en støpejernspanne, og at den er veldig tung.

Lodge Carbon Steel får også den mye ros fra kjøperne, på mange måter av samme grunner som De Buyer Mineral B Element. Den tåler svært høye temperaturer, og det faktum at den kan settes i ovnen, gjør at den beskrives som praktisk. Den har imidlertid det generelt høyeste prisbildet av de tre.

Matlaging

Som nevnt over krever karbonstålpanner en del vedlikehold, siden de ikke har noe non-stick-belegg. I stedet herdes pannen etter hvert som den brukes og metallet kokes inn med olje, noe som til slutt gir kjelen lignende egenskaper som en stekepanne med "tradisjonell" non-stick.

Mauviel M'Steel beskrives i en test som en panne som er god å simre med, og som gir god farge på kjøttet, selv om varmefordelingen ikke oppleves som den beste. De Buyer Mineral B Element beskrives av kjøperne som velbalansert, men tung.

Lodge Carbon Steel er akkurat som Mauviel M'Steel populær blant kjøperne, og enkelte mener at det er veldig smart å kunne å løfte pannen rett fra kokeplaten og inn i ovnen. Noen mener imidlertid denne stekepannen er for tung.

Holdbarhet

Som med støpejernspanner er holdbarheten til karbonstålpanner meget god, da de er laget av et materiale som er svært slitesterkt. Karbonstål er imidlertid sårbart for rust, og det er en av grunnene til at alle tre pannene er forbehandlet fra fabrikken.

Ingen av de tre karbonstålpannene har fått noen spesielle merknader når det gjelder holdbarheten, bortsett fra i noen tilfeller der den har fått rust. Som nevnt ovenfor krever slike panner at man vedlikeholder dem, og hvis man gjør det, vil de også vare veldig lenge.

Disse testene har vi gjennomgått

Expert Reviews - februari 2019
Experttest av sju stekpannor

T3 - mars 2019
Experttest av tio stekpannor

The Independent - oktober 2018
Experttest av tolv stekpannor

Good Housekeeping - april 2018
Experttest av GreenPan Venice

Amazon
Kundrecensioner av Lodge Pre-Seasoned Sauteuse

Expressen - mars 2018
Experttest av sju stekpannor

Amazon
Kundrecensioner av Skeppshult Traditional

Good Housekeeping - december 2012
Experttest av Mauviel M'Steel

Amazon
Kundrecensioner av De Buyer Mineral B Element

Amazon
Kundrecensioner av Lodge Carbon Steel

Expressen Leva & Bo - mars 2018
Experttest av sju stekpannor