Stekepanner

Test av stekepanner

Sist oppdatert 4 februari 2019. Basert på 14 eksperttester og anmeldelser.

Slik vurderte vi stekepannene

Stekepanner kommer i flere forskjellige utførelser, og det kan være langt fra åpenbart hvilken man bør kjøpe. I denne testen har vi fokusert på aluminiumspanner, støpejernspanner og karbonstålpanner. Vi har tatt sett på følgende aspekter i vår vurdering:

  • Er stekepannen verdt prisen?
  • Hvilke varmekilder kan den brukes med – induksjon, gasskomfyr, åpen ild og/eller vanlig komfyr?
  • Kan man bruke stekepannen i ovnen?
  • Hvor lett blir maten brent?
  • Hvilket materiale er stekepannen laget av – karbonstål, keramikk, støpejern eller aluminium med non-stick?
  • Hvor mye vedlikehold og rengjøring krever stekepannen?
  • Spres varmen jevnt i stekepannen?
  • Hvordan er stekepannens kvalitet og holdbarhet?

Innhold

Testvinner

Vi har kåret tre testvinnere – Tefal Expertise blir beste aluminiumstekepanne. Lodge Pre-Seasoned Sauteuse blir beste støpejernstekepanne, og Mauviel M’Steel blir beste karbonstålstekepanne.

Beste støpejernspannen

Topp 3


												
													Lodge Pre-Seasoned Sauteuse
													
														- Beste støpejernspanne

Lodge Pre-Seasoned Sauteuse


												
												 Fiskars Brasserie

Fiskars Brasserie


												
												 Skeppshult Traditional

Skeppshult Traditional

88
78
72

Derfor er Lodge Pre-Seasoned Sauteuse den beste støpejernspannen

Lodge Pre-Seasoned Sauteuse, Fiskars Brasserie og Skeppshult Traditional

Lodge Pre-Seasoned Sauteuse er vår testvinner i denne kategorien. Lodge er ifølge selskapet selv den eneste amerikanske produsenten av støpejernspanner som fremdeles har sin produksjon i USA. Lodge Pre-Seasoned Sauteuse er et populært produkt blant kjøperne, som generelt synes den fungerer veldig bra.

Fiskars Brasserie får mye ros i en test, blant annet for oppvarming og varmebevaring, men den har også enkelte problemer, og det er ikke alle typer matlaging som fungerer feilfritt. Stekepannens design gjør den også litt mindre smidig.

Skeppshult Traditional er også den en populær stekepanne blant kjøperne og er til og med anbefalt av Amazon. De fleste beskriver den som en velfungerende stekepanne som sikkert vil vare i mange, mange år. Imidlertid opplever ikke alle varmefordelingen som den beste, og den er ikke egnet for visse typer matlaging.

Matlaging

Skeppshult Traditional har som sin største ulempe at den ikke kan brukes i ovn, noe som skyldes at den har et trehåndtak. Den er likevel populær blant kjøperne, selv om enkelte bemerker varmefordelingen negativt. At bunnen ikke er flat får også en del kritikk.

Lodge Pre-Seasoned Sauteuse vurderes som bra når det gjelder både oppvarming og varmebevaring. Også Fiskars Brasserie beskrives på denne måten i en test, men testeren synes ikke at varmebevaringen er den beste, og resultatet ved steking av egg og pannekaker er ikke helt tilfredsstillende.

Holdbarhet

Skeppshult Traditional beskrives av enkelte kjøpere som en stekepanne som kommer til å vare i flere år, men det er også enkelte som er skeptiske til holdbarheten, da det har hendt at håndtaket har gått i stykker. Fiskars Brasserie får ingen spesielle bemerkninger om holdbarheten.

Lodge Pre-Seasoned Sauteuse er ifølge produsenten laget av best mulig jern og er bygget for å vare. Vurderingene fra kundene er like de som Skeppshult Traditional får, men det påpekes imidlertid av noen at stekepannen krever en del vedlikehold for å holde seg fin over tid.

Beste aluminiumspannen

Topp 3


												
													Tefal Expertise
													
														- Beste aluminiumspanne

Tefal Expertise


												
												 Le Creuset Toughened

Le Creuset Toughened


												
												 GreenPan Venice

GreenPan Venice

85
84
83

Derfor er Tefal Expertise den beste aluminiumspannen

GreenPan Venice, Le Creuset Toughened og Tefal Expertise

Tefal Expertise er en velbygget stekepanne med et attraktivt prisbilde. Den har et såkalt Titanium Excellence-belegg som er designet for å være holdbart og holde opptil tre ganger lenger enn konkurrerende belegg. Det eneste minuset er en noe begrenset bruk i ovn. Totalt sett blir den likevel vår testvinner i denne kategorien.

Le Creuset Toughened kunne ha vært en testvinner, men inntrykket trekkes ned av at prisbildet er betydelig høyere enn konkurrentenes. Ytelsen er det imidlertid ikke noe i veien med, og den får mye ros i en test.

GreenPan Venice presterer veldig bra i tester og får høye sluttkarakterer. Blant annet får den ros for hvor praktisk den er å bruke. Det viser seg imidlertid i testen at den kanskje ikke er like holdbar i alle situasjoner.

Matlaging

Testerne har ingenting å bemerke på Tefal Expertises ytelse i forbindelse med matlaging, da pannen holder en jevn temperatur og ingenting blir sittende fast. Den har såkalt Thermo Spot-teknologi som viser når pannen er varm. Den klarer imidlertid ikke høyere ovnstemperaturer enn 175 grader.

GreenPan Venice og Le Creuset Toughened klarer seg også godt i tester og tåler høyere ovnstemperaturer enn Tefal Expertise. Le Creuset Toughened tåler opptil 260 grader, og GreenPan Venice har ifølge produsenten ingen øvre temperaturgrense.

Holdbarhet

GreenPan Venice klarer seg bra i tester når det gjelder holdbarhet og har ingen synlige skader etter å ha blitt brukt både på komfyr og i ovnen. GreenPan anbefaler imidlertid at man ikke bruker metallredskaper, og når den ble vasket i maskinen i forbindelse med testen, oppstod det en del skader, noe som gjør at testpanelet anbefaler oppvask for hånd .

Tefal Expertise får også den mye ros for det ovennevnte Titanium Excellence-belegget og beskrives i en test som en meget slitesterk stekepanne. Le Creuset Toughened klarer seg veldig i test og har ingen skader etter å ha blitt brukt på komfyr og i ovnen, og deretter blitt vasket i maskin.

Beste karbonstålpannen

Topp 3


												
													Mauviel M’Steel
													
														- Beste karbonstålpanne

Mauviel M’Steel


												
												 De Buyer Mineral B Element

De Buyer Mineral B Element


												
												 Lodge Carbon Steel

Lodge Carbon Steel

84
81
80

Derfor er Mauviel M'Steel den beste karbonstålpannen

Mauviel M’Steel, De Buyer Mineral B Element og Lodge Carbon Steel

Franskproduserte Mauviel M'Steel er vår testvinner i denne kategorien, blant annet på grunn av sin gode ytelse, at den kan brukes i ovnen, og at håndtaket ikke blir varmt. I en test vurderes imidlertid varmefordelingen som ikke av den beste, og det kommenteres at det kreves mye vedlikehold for å få en god overflate. Det sistnevnte er imidlertid vanlig for karbonstålpanner.

De Buyer Mineral B Element, også den produsert i Frankrike, er et svært populært produkt blant kundene, som liker hvor holdbar den er, og hvor god overflaten blir etter noen gangers bruk. Noen mener imidlertid at den ikke fungerer bedre enn en støpejernspanne, og at den er veldig tung.

Lodge Carbon Steel får også den mye ros fra kjøperne, på mange måter av samme grunner som De Buyer Mineral B Element. Den tåler svært høye temperaturer, og det faktum at den kan settes i ovnen, gjør at den beskrives som praktisk. Den har imidlertid det generelt høyeste prisbildet av de tre.

Matlaging

Som nevnt over krever karbonstålpanner en del vedlikehold, siden de ikke har noe non-stick-belegg. I stedet herdes pannen etter hvert som den brukes og metallet kokes inn med olje, noe som til slutt gir kjelen lignende egenskaper som en stekepanne med "tradisjonell" non-stick.

Mauviel M'Steel beskrives i en test som en panne som er god å simre med, og som gir god farge på kjøttet, selv om varmefordelingen ikke oppleves som den beste. De Buyer Mineral B Element beskrives av kjøperne som velbalansert, men tung.

Lodge Carbon Steel er akkurat som Mauviel M'Steel populær blant kjøperne, og enkelte mener at det er veldig smart å kunne å løfte pannen rett fra kokeplaten og inn i ovnen. Noen mener imidlertid denne stekepannen er for tung.

Holdbarhet

Som med støpejernspanner er holdbarheten til karbonstålpanner meget god, da de er laget av et materiale som er svært slitesterkt. Karbonstål er imidlertid sårbart for rust, og det er en av grunnene til at alle tre pannene er forbehandlet fra fabrikken.

Ingen av de tre karbonstålpannene har fått noen spesielle merknader når det gjelder holdbarheten, bortsett fra i noen tilfeller der den har fått rust. Som nevnt ovenfor krever slike panner at man vedlikeholder dem, og hvis man gjør det, vil de også vare veldig lenge.