Oppvaskmaskine

Test av oppvaskmaskiner

Sist oppdatert 21. januar 2019. Basert på 19 eksperttester og anmeldelser.

Slik vurderte vi oppvaskmaskinene

Det finnes tre forskjellige typer oppvaskmaskiner for husholdninger: Standardbredden 60 cm er vanligst, men for mindre kjøkken kan en 45 cm bred oppvaskmaskin være mer effektiv. Benkoppvaskmaskiner er for dem som ikke har muligheten til å installere en innebygd maskin eller bare vil ha en modell som kan stå på kjøkkenbenken.

Vi har lagt vekt på følgende ting i vurderingen av oppvaskmaskinene:

  • Resultat – rengjøring og tørking ved halv og full maskin
  • Energiklassifisering
  • Lydnivå
  • Tid – hovedprogram, hurtigprogram og ØKO-program
  • Innredning, hyller og kurver
  • Hvor mange kuverter får plass
  • Hvor enkelt er det å fylle maskinen med oppvask

Nedenfor vurderer vi hver av de tre typene slik at det blir enklere å se hvilken oppvaskmaskin som er best.

Innhold

Testvinner

Vi har kåret tre testvinnere – beste oppvaskmaskin med standardbredde blir Bosch SMV68MD02E. Electrolux ESL4510LO blir beste smale oppvaskmaskin, og Bosch SKS62E22EU blir beste benkoppvaskmaskin.

94
92
86

Derfor er Bosch SMV68MD02E best i test

Cylinda DM 3158, Siemens SN657X01IE og Bosch SMV68MD02E

Derfor er Bosch SMV68MD02E best i test

Electrolux ESL7740RO er vår testvinner i denne kategorien, da den har flere smarte funksjoner og får gode anmeldelser fra både testere og kjøpere. Cylinda DM 3158 får et pluss i margen for den lavere prisen, men kan ikke måle seg helt med ESL7740RO når det gjelder funksjoner.

Siemens SN657X01IE er også en kapabel maskin, men heller ikke den på samme nivå som Electrolux ESL7740RO. Den får også lave vurderinger hos svenske Råd & Rön på enkelte punkter. Den har heller ikke like høy energiglasse som de andre to modellene.

Oppvaskprogram og sluttresultat

Electrolux ESL7740RO og Cylinda DM 3158 har begge intensivprogram for kasseroller og hurtigprogram som er en halv time langt. Begge får imidlertid lave vurderinger av Råd & Rön når det gjelder lengden på programmene. Electrolux ESL7740RO åpner døren automatisk under tørking.

Siemens SN657X01IE har en såkalt VarioSpeed-funksjon, som kan forkorte programmene med opptil 66 %. Det finnes også en funksjon som fjerner fett- og kalkavsetninger i maskinen. Som de to andre har den et intensivprogram for kasseroller.

Som de to andre får de imidlertid lave vurderinger hos svenske Råd & Row på programlengde, og de har også kommentert hvor godt den vasker og tørker kasseroller.

Design og miljø

Alle tre maskiner har en justerbar overkurv, men Electrolux ESL7740RO har dessuten en løftbar underkurv. Alle tre har automatisk avslåing. Siemens SN657X01IE er den eneste maskinen som ikke har innebygd belysning, og den har "bare" energiklasse A++, mens de andre to har A+++.

Cylinda DM 3158 har plass til 14 kuverter, mens de to andre har plass til 13 kuverter. Det er også den eneste som er halvintegrert, noe som betyr at den har knapper på forsiden av døren. En helintegrert maskin har knappene på dørens øvre kant, som betyr at de er helt skjult når døren er lukket.

90
89
85

Derfor er Electrolux ESL4510LO den beste smale oppvaskmaskinen

Electrolux ESL4510LO, Bosch SPV69T80EU og AEG FFB62400PW

Derfor er Electrolux ESL4510LO den beste smale oppvaskmaskinen

Alle tre maskinene i denne kategorien er velfungerende oppvaskmaskiner med mange funksjoner. Til syvende og sist vil det være et spørsmål om pris, og her har Electrolux ESL4510LO et fortrinn over de andre to blir derfor vår testvinner.

AEG FFB62400PW og Bosch SPV69T80EU har begge mange flotte funksjoner, og sistnevnte skårer mange plusspoeng på at den har høyeste energiklassifisering. Men den høyere prisen er ikke å komme bort ifra, særlig ikke fordi den billigere ESL45010LO også er veldig funksjonell. 

Oppvaskprogram og sluttresultat

AEG er en del av Electrolux-konsernet, og deres maskiner har en rekke fellestrekk. Blant annet har begge automatiske programmer, forsinkelse, automatisk døråpning og mulighet for å halvere programtiden. AEG FFB62400PW har også en såkalt satellittsprayarm og et ekstra stillegående program. Begge maskinene får gode anmeldelser fra kjøperne når det gjelder oppvaskresultatet.

Bosch SPV69T80EU har et hygieneprogram som vasker på høyere temperaturer for å gjøre ekstra rent. Den gir deg også muligheten til å forkorte programmet med opptil 66 %, og det finnes et intensivprogram for kasseroller. Også her er vurderingene av sluttresultatet gode, men Råd & Rön gir trekk for at øko-programmet er for langt.

Design og miljø

Electrolux ESL4510LO og Bosch SPV69T80EU har begge en projektor som med et lyssignal på gulvet viser om maskinen er ferdig kjørt eller ikke. Electrolux ESL4510LO må imidlertid se seg slått av Bosch SPV69T80EU på energiklassifiseringen, da den "bare" har klasse A+, mot sistnevntes A+++. Også AEG FFB62400PW har klasse A++.

AEG FFB62400PW er den eneste av de tre som er halvintegrert. Den har gummitupper i overkurven som skal sørge for at glass holder seg på plass under oppvaskkjøringen. Som Bosch SPV69T80EU har den innvendig belysning, noe Electrolux ESL4510LO ikke har.

91
85
83

Derfor er Bosch SKS62E22EU den beste benkoppvaskmaskinen

Bosch SKS62E22EU, Electrolux ESF2400OW og Candy CDCP 6/E

Derfor er Bosch SKS62E22EU den beste benkoppvaskmaskinen

Bosch SKS62E22EU skiller seg ut med en god funksjonsrikdom; den har flere funksjoner man kjenner igjen fra fullstore maskiner. Dette kombinert med høy kundetilfredshet gjør den til vår testvinner.

Også Electrolux ESF2400OW har en rekke nyttige funksjoner, men når ikke helt opp til Bosch SKS62E22EU. Candy CDCP 6/E er et billigere alternativ, men fremstår som nokså enkel sammenlignet med de to andre modellene, siden den har relativt få funksjoner.

Oppvaskprogram og sluttresultat

Bosch SKS62E22EU har mange funksjoner til å være en benkoppvaskmaskin. Man kan halvere programtiden, og det finnes blant annet et hurtigprogram på en halvtime, et automatisk program samt et intensivprogram, i tillegg til forsinkelse. Kjøperne gir gode vurderinger av maskinens oppvaskresultat.

Også Electrolux ESF2400OW har fått gode vurderinger fra kundene. Den har blant annet et 20 minutter langt såkalt "Party Program", et automatisk program og et intensivprogram, samt en forsinkelse på programmet hvis dette er ønskelig. Den har også en indikator for salt- og spyleglansnivå.

Candy CDCP 6/E er desto mer funksjonsfattig og har bare seks forskjellige programmer, men ikke noe automatisk program eller program for halvfull maskin. Kundeanmeldelsene er likevel nokså positive.

Design og miljø

Bosch SKS62E22EU har en såkalt EcoSilence-motor, som skal være stillegående, og kjøperne påpeker ofte at de opplever maskinen som stille i drift. Men det er også noen som synes at det er veldig trangt med tanke på plass til dype tallerkener og skåler. Den er imidlertid den eneste av de tre maskinene som har justerbar kurv.

Også Electrolux ESF2400OW har kjøpere som opplever at det er trangt i maskinen, spesielt når man skal sette inn bestikk og kjøkkenredskaper. Som de to andre har den energiklasse A+.